O nouă propunere a Comisiei Europene: Fonduri UE pentru România în vederea consolidării apărării

foto Freepik
foto Freepik

România ar putea beneficia de noi surse de finanțare europeană pentru consolidarea infrastructurii și sporirea capacităților de apărare, în contextul pericolului rusesc.

Comisia Europeană a propus, marți, 1 aprilie, ca țările Uniunii Europene, în special cele care se învecinează cu Rusia, să poată folosi fondurile din bugetul UE pentru a-și întări capacitățile de apărare, transmite Reuters.

Propunerea vizează 392 de miliarde de euro pe care UE îi cheltuiește în mod obișnuit ca parte a politicii de coeziune pentru egalizarea nivelului de trai în întreaga Uniune și care, acum, ar putea fi folosiți pentru sporirea pregătirii în domeniul apărării.

Redirecționarea unor fonduri de coeziune către apărare ar fi opțională pentru fiecare guvern, ceea ce face dificilă estimarea impactului asupra efortului general de apărare al UE.

Însă aceste fonduri s-ar adăuga celor 150 de miliarde de euro pe care UE intenționează să le împrumute în comun pentru cheltuielile de apărare, precum și unei inițiative de excludere a cheltuielilor pentru apărare de la limitele anuale impuse de UE asupra cheltuielilor nete guvernamentale.

Comisia a estimat că această inițiativă ar putea genera cheltuieli suplimentare de 650 de miliarde de euro pe o perioadă de patru ani.

Sprijin financiar european pentru infrastructură și apărare

În mod normal, țările UE trebuie să împartă costurile unui proiect finanțat cu bani din fondurile de coeziune. Conform noii propuneri, investițiile în apărare ar beneficia de o prefinanțare unică de 30% în 2026 și de posibilitatea ca UE să acopere întregul cost al proiectului.

Deoarece tratatele UE interzic finanțarea directă a sectorului militar din bugetul UE, banii ar fi alocați proiectelor cu dublă utilizare civil-militară, cum ar fi consolidarea drumurilor și podurilor pentru a permite trecerea tancurilor.

Fondurile UE ar putea fi folosite și pentru adăposturi civile, protejarea infrastructurii critice, facilități de producție din domeniul apărării și formarea muncitorilor.

„Propunerea de astăzi va permite în continuare statelor membre și regiunilor să utilizeze fondurile actuale pentru a spori capacitățile de producție în sectorul apărării”, a declarat Comisia într-un comunicat.

Propunerea va avea nevoie de aprobarea Parlamentului European și a guvernelor UE pentru a intra în vigoare la începutul anului 2026.

Citește și: Întâlnire între liderii militari ai Marii Britanii, Franței și Ucrainei pentru consolidarea securității

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro
pixel