Criticul literar Daniel Cristea-Enache, co-realizatorul emisiunii Cultură pentru toți, a vorbit în cadrul scurtei emisiuni despre cariera poetului și filozofului Lucian Blaga, la aproape 130 de ani de la nașterea acestuia.
„Încă din epoca interbelică s-a văzut că Blaga își va depăși epoca biografică și istorică, s-a văzut că va avea o posteritate, astfel că atunci când a murit, la începutul anilor 60, în 1961, era încă în epoca lui Gheorghe Gheorghiu Dej, nu venise încă așa zisa Epocă de Aur, a lui Nicolae Ceaușescu, eram spre finalul unei epoci istorice în care Blaga avusese foarte mult de suferit la instalarea regimului comunist în România. I s-a luat catedra de profesor, a fost pur și simplu eliminat din Universitate, de la Cluj. A apărut la avizier un anunț că Blaga și alții, printre care și discipolul lui, Ion D. Sîrbu, nu vor mai fi profesori”, a comentat Daniel Cristea-Enache
„Au fost pur și simplu dați afară din Universitate, la instalarea comunismului în România, apoi a fost hăituit cu o ură neagră de către Mihai Beniuc și de către alți autori care se acomodaseră foarte rapid cu timpurile acestea noi ale regimului totalitar și Blaga a reușit chiar și în această perioadă nefastă, neagră, a biografiei lui, să o convertească într-un fapt de cultură. În această perioadă el fiind pe un post de mărunt bibliotecar, el a dat o antologică traducere. A tradus Faust, a lui Goethe. Chiar și în anii lui de marginalizare socială, Blaga a reușit să fie și un traducător extraordinar”, a subliniat criticul literar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News