A apărut o nouă tulpină a mpox. Oamenii sunt sfătuiți să se vaccineze

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Călătorii care plănuiesc să viziteze regiunile afectate de virusul mpox din Africa sunt sfătuiți să ia în considerare vaccinarea împotriva acestei boli, conform noilor recomandări emise de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). 

Aceste recomandări vin pe fondul răspândirii unei noi tulpini a virusului, cunoscută sub denumirea de Clada 1b, care a provocat recent un număr semnificativ de decese în Republica Democratică Congo (RDC).

Deși ECDC afirmă că riscul de răspândire globală a virusului rămâne scăzut, Organizația Mondială a Sănătății a declarat recent situația mpox drept o urgență globală de sănătate publică. ECDC avertizează că, deși numărul cazurilor din Europa este limitat, legăturile strânse dintre continentul european și Africa pot duce la apariția unor cazuri severe.

Citește și: OMS declară mpox (variola maimuței) urgență globală de sănătate publică pentru a doua oară în doi ani 

Cum se transmite și care sunt simptomele mpox?

Mpox, cunoscută anterior sub denumirea de variola maimuței, se poate transmite prin contact direct cu persoanele infectate, inclusiv prin contact fizic apropiat, precum sărutul, îmbrățișările sau contactul sexual.

De asemenea, virusul se poate răspândi prin atingerea obiectelor personale ale celor infectați, cum ar fi hainele, lenjeria de pat sau prosoapele. Tusea și strănutul persoanelor infectate reprezintă, de asemenea, un mod de transmitere atunci când acestea se află în apropierea altor persoane.

Boala se manifestă prin simptome similare gripei, erupții cutanate și leziuni ale pielii, iar în unele cazuri poate fi fatală. Deși există încă multe necunoscute cu privire la noua tulpină Clada 1b, experții sugerează că aceasta ar putea fi mai contagioasă și să provoace forme mai severe ale bolii.

Vaccinarea și prevenirea răspândirii

ECDC recomandă ca persoanele care au fost deja vaccinate împotriva mpox în trecut să ia în considerare o doză de rapel, în special dacă continuă să fie expuse la riscul de infectare. Dozele de rapel sunt, de obicei, recomandate la fiecare doi până la zece ani, în funcție de nivelul de risc.

Deși există vaccinuri eficiente împotriva mpox, distribuția lor rămâne insuficientă în regiunile care au cea mai mare nevoie de ele. În contextul în care un caz de mpox a fost deja detectat în Suedia, după ce o persoană s-a infectat în timpul unei călătorii într-o zonă afectată din Africa, ECDC subliniază importanța pregătirii autorităților sanitare pentru detectarea rapidă a oricăror cazuri noi care ar putea ajunge în Europa, relatează BBC.

Noua tulpină provenită din RD Congo este asociată cu o rată mai mare de mortalitate și cazuri mai severe

Conform studiilor, perioada de incubație pentru mpox variază între 6 și 13 zile, iar simptomele pot include erupții cutanate veziculoase care provoacă mâncărimi sau leziuni pe diverse părți ale corpului (inclusiv în jurul organelor genitale și anusului), febră, dureri în gât, ganglioni limfatici inflamați, dureri musculare și de spate, precum și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

În Europa, a fost raportată varianta vest-africană a virusului, care a avut o rată de fatalitate de aproximativ 1% dintre cazurile infectate.

Persoanele care suspectează că au contractat acest virus și prezintă simptome caracteristice ar trebui să consulte un medic și să ofere detalii despre călătoriile recente și istoricul lor de vaccinare. Călătorii care vizitează zone endemice sunt sfătuiți să evite contactul cu animale bolnave și consumul de carne de vânat.

Pentru a evita contaminarea este necesar să respectați o igienă adecvată a mâinilor, folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool. În cazul persoanelor infectate se recomandă izolarea, iar persoanele care intră în contact cu aceasta, trebuie să utilizeze măsuri de protecție corespunzătoare, cum ar fi mască și mănuși.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel