A demisionat șeful serviciilor de informații militare israeliene. Și-a asumat responsabilitatea pentru eșecul unității sale

Captură de ecran / Foto: Video Youtube Humanitarian Peace
Captură de ecran / Foto: Video Youtube Humanitarian Peace

Generalul-maior Aharon Haliva a demisionat din funcția de șef al serviciilor de informații militare israeliene.

Șeful serviciilor de informații militare israeliene, generalul-maior Aharon Haliva, a demisionat și va pleca odată ce va fi numit un succesor, a anunțat luni armata israeliană într-un comunicat, conform Reuters.

Haliva a declarat anul trecut că și-a asumat responsabilitatea pentru eșecurile serviciilor de informații care au permis atacul condus de Hamas asupra Israelului în data de 7 octombrie.

”Divizia de informații de sub comanda mea nu s-a ridicat la înălțimea sarcinii care ne-a fost încredințată. Am purtat acea zi neagră cu mine de atunci”, a declarat Haliva într-o scrisoare de demisie publicată de armată.

Generalul-maior Aharon Haliva a servit armata israeliană timp de 38 de ani și este prima înaltă personalitate militară care demisionează în urma atacurilor din 7 octombrie, când luptătorii Hamas au luat cu asalt granița în Israel.

Eșec major

Atacul a fost considerat pe scară largă drept un eșec major al serviciilor de informații israeliene, mai mulți oficiali de rang înalt din domeniul apărării și securității ieșind în evidență în octombrie pentru a-și asuma, într-o anumită măsură, responsabilitatea pentru pașii greșiți care au dus la atacuri.

În urma atacului care a luat Israelul prin surprindere, Haliva a recunoscut un ”eșec al serviciilor de informații” din partea unității sale care nu a detectat planurile grupării Hamas.

”Nu ne-am îndeplinit cea mai importantă sarcină a noastră și, în calitate de șef al direcției de informații, îmi asum întreaga responsabilitate pentru acest eșec”, a declarat el la momentul respectiv, conform CNN.

În timpul atacului din 7 octombrie, mii de luptători ai Hamas și ai altor grupuri au spart barierele de securitate de înaltă tehnologie din jurul Fâșiei Gaza, surprinzând forțele israeliene și făcând ravagii în comunitățile din jurul enclavei.

Aproximativ 1.200 de israelieni și cetățeni străini au fost uciși în atac, majoritatea civili, iar aproximativ 250 au fost luați în captivitate în Gaza, unde 133 au rămas ostatici.

Alte nume care și-au asumat responsabilitatea

Atacul a afectat grav reputația armatei și a serviciilor de informații israeliene, considerate anterior ca fiind practic imbatabile.

Șeful forțelor armate, generalul-locotenent Herzi Halevi, și șeful agenției de informații interne Shin Bet, Ronen Bar, și-au acceptat și ei responsabilitatea în urma atacului, dar au rămas în funcție în timp ce războiul din Gaza a continuat.

În schimb, premierul Benjamin Netanyahu nu și-a acceptat până acum responsabilitatea, deși sondajele indică faptul că majoritatea israelienilor îl acuză că nu a făcut suficient pentru a preveni atacul sau a apăra Israelul împotriva atacului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel