O femeie care a depăşit viteza legală în localitatea Ciugud a scăpat de amendă, din cauza unei greşeli făcute de agentul de la Poliţia Rutieră.
În data de 16 mai 2021, femeia conducea un autoturism pe DJ 107, în localitatea Ciugud, cu viteza de 85 km/h, pe un sector pe care viteza legală era de doar 50 km/h. Poliţia Rutieră a oprit-o pe aceasta şi a sancţionat-o cu şase puncte de amendă, dar şi cu suma de 870 de lei.
Deşi a plătit amenda, femeia a observat o greşeală pe procesul verbal. Astfel, pe constatarea contravenţiei nu era specificată ziua, luna şi anul, conform legislaţiei în vigoare. Aceasta a depus contestaţie la Judecătoria Alba Iulia şi a cerut anularea procesului verbal, dar şi anularea amenzii. Acelaşi lucru l-au cerut şi cei de la IPJ Alba când au văzut greşeala.
”Examinând procesul verbal de constatare şi sancționare a contravenției sub aspectul legalității întocmirii sale, instanța apreciază că acesta nu a fost întocmit cu respectarea dispozițiilor legale incidente, conținând vicii care duc la necesitatea anulării lui sub acest temei. În procesul verbal de contravenție nu s-a menționat data comiterii faptei, respectiv nu figurează ziua, luna, anul în care s-ar fi săvârșit presupusa faptă de natură contravențională, fiind precizată doar ora, respectiv 15.48. Un astfel de viciu inerent al actului administrativ individual atacat nu poate fi complinit prin probațiune extrinsecă”, a precizat magistratul care a judecat cauza, citat de Antena3.
„În măsura în care se contestă lipsa caracterului contravențional al unei fapte, data săvârșirii acesteia este importantă pentru asigurarea dreptului la apărare, deoarece doar prin menționarea unei date exprese contravenientul poate face dovada contrară negativă, respectiv că nu s-a aflat la acea dată în locul respectiv unde ar fi fost săvârșită fapta de natură contravențională ce i se impută. Nimeni nu poate face dovada faptului că nu s-a aflat niciodată într-un anumit loc, motiv pentru care lipsa datei o vatămă iremediabil pe persoana sancționată contravențional. În acest context, lipsa datei duce automat la nulitatea procesului verbal de contravenție, deoarece instanța nu poate determina momentul săvârșirii contravenției în absența oricărui dubiu rezonabil, iar contravenientul este pus în situația de a nu se putea apăra în mod efectiv”, se mai precizează în hotărârea instanței.
Totodată, magistratul a adus critici la adresa agenților de poliție, spunând că „trebuie să manifeste diligență sporită în exercitarea funcțiilor încredințate, iar încălcarea dispozițiilor legale şi aplicarea sancțiunilor contravenționale prin procese verbale completate în mod vicios, fără menționarea tuturor elementelor imperativ prevăzute de către legiuitor trebuie să fie sancționată cu anularea actului administrativ nelegal”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News