A doua încercare reușită: Racheta Soyuz lansează astronauții către Stația Spațială

Foto cu caracter ilustrativ: Agerpres
Foto cu caracter ilustrativ: Agerpres

O rachetă rusească Soyuz care transporta trei astronauți către Stația Spațială Internațională a decolat sâmbătă, la două zile după ce lansarea sa a fost anulată în ultimul moment.

Nava spațială care îi transporta pe astronautul NASA Tracy Dyson, rusul Oleg Novitsky și bielorusa Marina Vasilevskaya a fost lansată fără probleme de la instalația de lansare Baikonur, închiriată de Rusia, din Kazahstan, relatează Associated Press.

Lansarea fusese planificată pentru joi, dar a fost oprită de un sistem automat de siguranță cu aproximativ 20 de secunde înainte de decolarea programată. Șeful agenției spațiale ruse, Iuri Borisov, a declarat că anularea lansării a fost declanșată de o cădere de tensiune într-o sursă de alimentare.

 

Capsula spațială din vârful rachetei s-a separat și a intrat pe orbită la opt minute după lansare și a început o călătorie de două zile și 34 de orbite către stația spațială. Dacă lansarea ar fi decurs conform programului de joi, călătoria ar fi fost mult mai scurtă, necesitând doar două orbite. Andocare este acum așteptată la 15:10 GMT luni.

Cei trei astronauți urmau să se alăture echipajului stației format din astronauții NASA Loral O'Hara, Matthew Dominick, Mike Barratt și Jeanette Epps, precum și rușii Oleg Kononenko, Nikolai Chub și Alexander Grebenkin. Novitsky, Vasilevskaya și O'Hara urmează să se întoarcă pe Pământ pe 6 aprilie.

Stația spațială, care a servit drept simbol al cooperării internaționale post-Război Rece, este acum unul dintre ultimele domenii rămase de colaborare între Rusia și Occident, în contextul tensiunilor legate de acțiunea militară a Moscovei în Ucraina. NASA și partenerii săi speră să continue să opereze avanpostul orbital până în 2030.

Rusia a continuat să se bazeze pe versiuni modificate ale rachetelor de concepție sovietică pentru sateliți comerciali, precum și pentru echipaje și mărfuri către stația spațială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel