A doua recalculare a pensiilor. Arhivele Naționale eliberează gratuit adeverințele, dar oferă un procent care cutremură pensionarii

FOTO: Freepik @katemangostar
FOTO: Freepik @katemangostar

Din septembrie, pensionarii pot duce adeverințe pentru a doua recalculare a pensiilor. 

Pentru a-și lua adeverințele, ei apelează la arhive. Arhivele Naționale emit adeverințele gratuit, dar dețin doar 2% din totalul documentelor din piață cu valoare practică, precum state de plată, dosare personal, carnete de muncă, etc. Cu restul 98% ce facem? Deși adeverințele se depun din septembrie, discuția nu a apărut astăzi în spațiul public, doar că astăzi s-a trezit instituția Arhivelor Naționale. 

Încă din iunie, premierul Marcel Ciolacu acuza că unele firme de arhivare încearcă să speculeze conjunctura legată de recalcularea pensiilor. El a menţionat că este "ilegală şi imorală" fixarea unui preţ maximal pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii.

Între timp, pensionarii sunt puși să achite taxe uriașe, de mii de lei, pentru a obține acte de la firmele de arhivare, arată Digi24, fiind vorba despre dovezile pentru veniturile suplimentare obținute înainte de aprilie 2001, care ar putea să le aducă bani în plus la pensie. Adeverințele respective arată ce sporuri, prime sau bonusuri au primit pensionarii și nu au fost luate până acum luate în considerare în calculul pensiei. Conform calculelor BNS, suma totală pe care ar trebui să o plătească un pensionar pentru a solicita adeverințele se apropie de 3.000 lei.

S-au trezit și Arhivele Naționale! 

Arhivele Naționale ale României urmează să organizeze în 29 august consultări cu privire la limitele maxime ale tarifelor percepute pentru prestarea serviciilor arhivistice. Consultarea vine în contextul Legii Pensiilor. Din septembrie, pensionarii pot depune adeverințe prin care să arate câștigurile suplimentare înregistrate în anii de muncă, în vederea celei de-a doua etape de recalculare a pensiilor. În acest context, în spațiul public au apărut informații cu privire la sumele exorbitante cerute de unele arhive private pentru eliberarea unei adeverințe. 

”După publicarea Legii nr. 237/19.07.2024 în Monitorul Oficial, la nivelul Arhivelor Naționale ale României au fost întreprinse demersuri pentru punerea în aplicare, unul dintre acestea fiind constituirea Comisiei pentru stabilirea tarifelor pentru serviciile arhivistice prestate de operatorii economici autorizați.

Adeverințe gratuite pentru 2%? 

În urma apariției în spațiul public a unor informații inexacte despre tarifele practicate de instituție pentru eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor, Arhivele Naționale ale României precizează că au eliberat GRATUIT adeverințe persoanelor interesate, în baza art. 126, alin. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 257/2011, conform căruia „angajatorii sau orice alți deținători legali de arhivă sunt obligați să elibereze adeverințe fără a percepe taxe sau comisioane”. 

Facem precizarea că, în urma analizării informațiilor, furnizate până la acest moment, de către operatorii economici autorizați și a documentelor deținute de instituție, a reieșit că Arhivele Naționale păstrează doar 2% din totalul documentelor cu valoare practică (state de plată, dosare de personal, carnete de muncă) preluate de la societățile desființate, care nu au un continuator legal”, arată comunicatul de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel