Astăzi are loc a doua zi a alegerilor prezidențiale din Rusia.
UPDATE: Specialiștii în cibernetică de la GUR, serviciul de informații militare al Ucrainei, au piratat sistemul serviciilor publice ruse prin care se votează electronic în cadrul alegerilor prezidențiale, a informat agenţia Ukrinform. Acest lucru se petrece la scurt timp după ce partidul care se află la guvernare, Rusia Unită, a acuzat că a fost ținta unor atacuri cibernetice, conform EFE.
Potrivit unor surse citate de Ukrinform, hackerii GUR au reuşit să pătrundă în "toate sistemele de protecţie" şi îşi vor continua atacurile împotriva sistemului până la finalul scrutinului, în această duminică.
Şefa Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Rusia, Ela Pamfilova, a afirmat că circa 10.500 de atacuri împotriva sistemului de vot electronic au fost dejucate de la începutul procesului electoral.
Știrea inițială: Partidul de guvernământ al Rusiei, Rusia Unită, a declarat sâmbătă că se confruntă cu un atac de negare a serviciilor - o formă de atac cibernetic care blochează utilizarea Internetului - împotriva prezenței sale online și că a suspendat serviciile neesențiale pentru a respinge atacul.
Președintele rus Vladimir Putin, care participă la alegerile prezidențiale din Rusia ca independent cu sprijinul partidului Rusia Unită, a acuzat Ucraina că încearcă să saboteze scrutinul, pe care este practic sigur că îl va câștiga, informează Reuters.
Vineri au participat aproape o treime din cei 112 milioane de ruși cu drept de vot, conform EFE.
Peste 30% dintre ruși au votat vineri, la care se adaugă cele 2,6 milioane de voturi exercitate anticipat din cauza războiului din Ucraina, potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Au avut loc și revolte la secțiile de votare, mai multe persoane au fost arestate pentru că au pulverizat cerneală și vopsea pe urne. Au fost situații unde au fost aruncate și cocktailuri Molotov.
Foto: Agerpres
"Cu obiectivul de a perturba alegerile, de a teroriza oamenii, în mai multe regiuni de graniţă cu Ucraina regimul neonazist de la Kiev a planificat şi încearcă să execute acţiuni militare demonstrative (...) Aceste atacuri inamice nu pot şi nu vor rămâne nepedepsite", a declarat Putin, care a prezidat prin videoconferinţă o şedinţă a Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, la care a participat ministrul Apărării, Serghei Şoigu.
Cel puţin doi civili ruşi au fost ucişi într-un atac ucrainean cu 15 rachete Vampire asupra oraşului Belgorod, în timp ce Rusia, la rândul său, a atacat vineri o zonă rezidenţială a oraşului ucrainean Odesa, ucigând cel puţin 20 de oameni şi rănind peste 70.
Putin a votat electronic din biroul său, o metodă considerată frauduloasă de opoziție.
Potrivit sondajelor oficiale, Putin se bucură de o intenţie de vot de peste 80%, aşa că ar putea obţine cea mai mare victorie electorală a sa de când a venit la putere în anul 2000.
Sprijinul pentru reprezentantul Partidului Oameni Noi, Vladislav Davankov, şi pentru comunistul Nikolai Haritonov este de 6%, în timp ce ultranaţionalistul Leonid Slutski este creditat cu circa 5% din intenţiile de vot.
O parte din opoziție a decis să-l susţină pe Davankov, a cărui poziţie faţă de războiul din Ucraina este ambiguă.
Foto: Agerpres
Alții au îndemnat ca oamenii să meargă la vot duminică la prânz, susținând mișcarea lansată de opozantul lui Putin, Alexei Navalny, înainte ca acesta să moară în închisoare. Susținătorii mișcării ”La amiază împotriva lui Putin” au fost avertizați cu urmărirea penală de Parchetul rus, conform Agerpres.
Aproximativ 4,5 milioane de alegători pot vota în zonele ocupate de armata rusă în cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Moscova (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie).
După moartea în închisoare a liderului opoziţiei ruse, Alexei Navalny, susţinătorii săi - care îl fac direct responsabil pe Putin de moartea principalului oponent al Kremlinului - au cerut Occidentului să nu recunoască rezultatele alegerilor prezidenţiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News