Descoperirile făcute de chinezi sugerează că în urmă cu sute de mii de ani, și nu cu miliarde de ani în urmă, așa cum se credea anterior, apă lichidă și sărată curgea pe planeta Marte.
Crustelr, fisurilr și alte caracteristici geologice găsite pe dunele din regiunea Utopia Planitia, în apropiere de ecuatorul lui Marte, i-au determinat pe cercetători să creadă că apa lichidă ar fi putut exista pe suprafața Planetei Roșii mult mai recent decât se presupunea până acum.
Aceste caracteristici, probabil din cauza mișcării apei dezghețate și sărate, au apărut în urma analizării datelor culese de roverul chinez Zhurong, care a aterizat pe Marte în mai 2021 și care, timp de nouă luni, a colectat imagini și informații despre compoziția chimică a regiunii aflate la nord de ecuatorul marțian, analizând crăpăturile de-a lungul dunelor bogate în sare, relatează un articol publicat de Fanpage.
În special, imaginile realizate de rover au arătat că fisurile, agregatele și crestele prezente pe dune par a fi legate de activitatea apei, în timp ce analizele chimice au oferit o estimare aproximativă a vârstei dunelor, care probabil s-au format într-o perioadă cuprinsă între 1,4 milioane - 400.000 de ani în urmă.
Potrivit cercetătorilor de la Academia Chineză de Științe din Beijing, caracteristicile scoarței sunt de fapt atribuite activității apei și, în special, topirii micilor pungi de apă înghețată sau a zăpezii amestecate cu săruri minerale.
După cum explică în lucrarea lor, publicată în Science Advances, cercetătorii au reușit să excludă faptul că dioxidul de carbon înghețat (gheață carbonică) și vântul sunt responsabile pentru aceste formațiuni. În schimb, cea mai probabilă cauză este implicarea apei cu sare rezultată din dezghețarea zăpezii.
Această descoperire pune în lumină condițiile mai umede ale climatului marțian modern și oferă indicii esențiale pentru viitoarele misiuni de explorare care caută semne de viață existente, în special la latitudini joase, cu temperaturi de suprafață relativ mai calde și mai favorabile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News