A fi părinte se învață, a fi părinte bun se învață. Din acest motiv parenting-ul nu este o abilitate înnăscută, ci este ceva ce se dezvoltă permanent de-a lungul vieții, iar cărțile scrise de specialiști pot fi de un real ajutor pentru a nu face greșelile din care să învățăm a fi părinți mai buni.
Pornind de la aceste considerente, volumul ”Parenting de la A la Z. 83 de teme provocatoare pentru părinții de azi”, coordonat de conf. dr. Georgeta Pânișoară, reușește să facă lumină asupra unor probleme complexe mai mult sau mai puțin cunoscute de către fiecare părinte. Cartea, publicată la Editura Polirom, beneficiază de expertiza a 47 de autori, deopotrivă cadre didactice universitare și practicieni.
Volumul abordează noțiunea de parenting din perspectiva multitudinii de teorii propuse de-a lungul timpului, fiecare capitol însumând experiențele practice ale autorilor și abordările teoretice ale diferitelor studii de specialitate. Parenting-ul reprezintă un proces de susținere continuă și ghidaj conștient asupra tuturor celor patru planuri ale dezvoltării: fizică, emoțională, socială și intelectuală. Atenția se îndreaptă atât spre interactiunile dintre adulti și copii, cât și spre atitudinile și responsabilitațile părintelui în general.
Prima parte a volumului reunește într-un mod echilibrat perspectiva științifică și pe cea aplicativă în domeniul parenting-ului, abordând printre altele, definirea conceptului, stilurile de parenting și dimensiunile variabile ale acestui concept. Un accent important a fost pus și asupra caracteristicilor de vârstă ale copiilor și adolescenților.
Parenting-ul prezintă provocări mari și în perioada copilăriei, astfel în volumul de față regăsim teme de interes pentru această etapă a dezvoltării psihice, cum ar fi: stiluri de atașament, crizele de furie la copil, rușinea, agresivitatea, empatia, rivalitatea între frați, motivarea pentru școală, supraîncărcarea copilului cu efecte în planul anxietății, memoriei sau perseverenței copilului. În perioada adolescenței cele mai semnificative provocări pentru părinte au fost analizate cu exigență în capitole precum imaginea de sine, compararea socială, grit-ul, gaming-ul, perfecționismul, sexualitatea, comunicarea eficientă.
Găsiți între paginile cărții 83 de teme de interes în tot atâtea capitol, 630 de pagini de știință aplicativă. Sunt scrise astfel încât să fie citite ușor și să poată cititorul aplica o mare parte dintre informații.
Unul dintre scopurile cărții de față devine, astfel, facilitarea, pentru părinți, a procesului de selectare asumată a informațiilor și a aplicării acestora pentru consolidarea relației cu propriii copii, favorizând dezvoltarea lor armonioasa. Cartea oferă informații pentru a identifica soluții aplicabile contextului în care se află fiecare părinte la un moment dat, pentru a-l ajuta să îi ofere propriului copil oportunitatea de a beneficia de un mediu securizant în care să poată să se dezvolte armonios.
Coordonatoarea volumului Georgeta Pânișoară este conferențiar universitar în Universitatea din București, speaker pe teme de parenting, motivare și alte teme de interes, autor de cărți (16 cărți) și jocuri educaționale pe baze științifice (Personality Game, Misiune îndeplinită. Acord primul ajutor, Festina Lente. Joc de creativitate etc)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu