EXCLUSIV  A fost a 70-a ediţie a Festivalului de la Cannes

Ruben Ostlund la anunţarea Premiului Palme d'Or pentru The Square
Ruben Ostlund la anunţarea Premiului Palme d'Or pentru The Square

După 12 zile de cinefilie şi glamour, cea de a 70-a ediţie a Festivalului de la Cannes şi-a închis porţile, după o Gală de atribuire a premiilor animată de superba Monica Bellucci.

După 12 zile de cinefilie şi glamour, cea de a 70-a ediţie a Festivalului de la Cannes şi-a închis porţile, după o Gală de atribuire a premiilor animată de superba Monica Bellucci.

Covorul roşu al ultimei seri a fost traversat de numeroşi artişti, toţi aşteptând cu nerăbdare deciziile Juriului prezidat de Pedro Almodovar, alături de Jessica Chastain, Gabriel Yared, Fan Bingbing, Paolo Sorrentino, Maren Ade, Park Chan-wook, Agnès Jaoui şi Will Smith.


(w670) Actriţa g

Actriţa germană Diane Kruger, premiul de Interpretare feminină

Au pozat sub blitzurile paparazzilor Diane Kruger, Robert Pattinson, Ruben Östlund, echipa filmului The Suare, Guillaume Gallienne, Florence Foresti care a semnat autografe…

Cortina s-a ridicat la Grand Théâtre Lumière. Într-o rochie din catifea neagră, decorată cu dantele, Monica Bellucci a remarcat: “Nimic nu este mai violent decât realitatea. Cinema-ul nu face decât să-şi joace rolul de oglindă. Graţie lui, putem să ne înţelegem mai bine pe noi înşine, să ne iertăm şi, de ce nu, să nu ne iertăm… Să ne vindecăm rănile. Cea de a 70-a aniversare ne-a permis să vizităm marea istorie a acestui festival. Sperăm ca în anii ce vin, realizatoarele să ocupe mai mult loc”.

(w670) Actorul am

Actorul american Joaquin Phoenix, Premiul pentru interpretare masculină

Şi anunţarea recompenselor a început.

Preşedinta secţiunii Camera d’Or, care recompensează cel mai bun debut dintre filmele din toate categoriile, Sandrine Kiberlain, a înmânat premiul lungmetrajului “îndrăzneţ”, “portret al unei femei libere”, Jeune femme, regizat de Léonor Serraille, cu Laetitia Dosch în rolul principal.

Actriţa americană Uma Thurmer şi regizorul Cristian Mungiu au oferit Palme d'Or pentru scurtmetraj peliculei Une douce nuit a chinezului Qiu Yang.

(w670) Regizorul

Regizorul rus Andrei Zviaguintsev Premiul Juriului pentru Loveless

După un interludiu în imagini şi muzică, prezentând cele mai bune momente ale Festivalului, şi în care Benjamin Biolay a interpretat noua sa piesă Volver, o aluzie la filmul preşedintelui juriului, Almodovar, a început decernarea premiilor pentru filmele din Competiţie.


Marisa Paredes, actriţa preferată a cineastului spaniol, şi Park Chan-Wook au anunţat recompensele pentru Scenariu, juriul decizând la această ediţie două producţii câştigătoare: You were never really here, de Lynne Ramsay, cu actorul Joaquin Phoenix în rolul principal, însoţit de partenera sa Rooney Mara, şi Mise à mort du cerf sacré, de Yorgos Lanthimos, cu Nicole Kidman.

(w670) Regizorul

Regizorul grec Yorgos Lanthimos şi regizoarea britanică Lynne Ramsay, primind Premiile pentru scenariu  

Premiul Juriului, a fost înmânat de Guillaume Gallienne şi de Maren Ade, pentru pelicula Nelyubov (Loveless) de Andrey Zvyagintsev, regizor distins cu Leul de Aur la Veneţia pentru Întoarcerea. Filmul care spune povestea tragică a unui adolescent în plin divorţ al părinţilor, ca fiecare dintre ei să reînceapă o nouă viaţă în care fiul lor pare să nu aibă loc, a fost până cu câteva ore înainte de gala unul dintre favoriţii la Palme d’Or, potrivit şi criticilor, şi bursei pariurilor. Un portret de familie care este, în acelaşi timp, portretul unei ţări în profundă criză politică şi socială, în timp ce războiul din Cecenia ţine paginile ziarelor şi societatea este întemniţată într-o iluzie socială facută din sefies şi din profile Instagram.

Irène Jacob şi Paolo Sorrentino au anunţat Premiul de Interpretare feminină, ce a mers către Diane Kruger pentru primul său rol vorbit în limba maternă, germana, cel al unei mame răzbunătoare din In the fade de Fatih Akin. Emoţionată, aceasta i s-a adresat regizorului: “Fatih, fratele meu, îţi mulţumesc că ai crezut în mine. Mi-ai dat o forţă pe care nu mi-o ştiam… N-aş putea accepta acest premiu fără să mă gândesc la toate victimele actelor de terorism”.

(w670) Jasmine Tr

Jasmine Trinca şi regizorul Sergio Castellitto

 

Jessica Chastain a părăsit un moment juriul pentru a acorda Premiul de interpretare masculin lui Joaquin Phoenix pentru rolul din You Were Never Really Here. Actorul a fost atât de surprins, încât Rooney Mara a trebuit să-l asigure că el este într-adevăr câştigătorul. “Sunt dezolat că nu vorbesc franţuzeşte, sunt dezolat din cauza pantofilor mei (era încălţat cu adidaşi)… Tot ce am putut face a fost legat de opera lui Lynne”, a exclamat el.

Născut la Porto Rico în 1974, fratele mai mic al regretatului River Phoenix (Stand By Me, Young Indiana Jones), Joaquin Phoenix alternează proiectele ambiţioase cu roluri preferate de marele public. A jucat rolul cântăreţului Johnny Cash în Walk the Line, a fost distribuit în The Yards (2000), La nuit nous appartient (2007), Two Lovers (2008) şi The Immigrant (2013). În pelicula semnată de Lynne Ramsay întrupează un militar traumatizat.

(w670) Maren Ade

Maren Ade citind mesajul Sofiei Coppola, Premiul pentru Regie

A urmat Premiul pentru Regie, care i-a revenit Sofiei Coppola pentru drama istorică Les Proies. Regizoarea nu a fost prezentă la ceremonie, Maren Ade citind discursul ei de mulţumire. Autoarea apreciatului Lost in translation, se întorsese şi ea în Statele Unite. Este prima data când o regizoare se impune la această categorie, după cum a subliniat Maren Ade.  După ce a mulţumit juriului şi echipei filmului, actorilor şi lui Thierry Frémaux, Sofia Coppola a continuat: “Mulţumesc tatălui meu care m-a învăţat să scriu şi care mi-a împărtăşit  dragostea lui pentru cinema, şi mamei mele care m-a încurajat să fiu artistă”.

(w670) Monica Bel

Monica Bellucci

Marele Premiu al Juriului a fost oferit de Constantin Costa-Gavras şi de Agnès Jaoui, lui Robin Campillo pentru 120 Battements par minute, considerat favorit la Palme d’Or până în ultimul moment. Regizorul a adus un omagiu luptătorilor împotriva SIDA. “N-am făcut acest film singur. Sunt fericit că această aventură a fost colectivă ca şi istoria pe care o povestim”, a mărturisit Campillo.

(w670) Nicole Kid

Nicole Kidman în Michael Kors

Pentru cea de 70-a aniversare a Festivalului, juriul a ţinut să acorde un Premiu Special, care i-a fost atribuit lui Nicole Kidman, prezentă pe  Croisette în trei filme şi un serial în selecţia oficială, dar absentă de la ceremonie. Will Smith, după ce a imitat-o cu umor pe actriţa gata să plângă de emoţie a anunţat: Nicole n-a putut să fie cu noi, voi accepta premiul în numele ei. Din fericire, ne-a trimis un video. “Vă mulţumesc pentru că mi-aţi făcut onoarea de a-mi recunoaşte munca şi pentru că m-aţi inclus în istoria festivalului. Vă iubesc. Mulţumesc mult. Sper să ne revedem în curând”, a afirmat starul din Moulin rouge care a venit la Cannes pentru a lansa filmele Mise à mort d'un cerf sacré şi Proies în competiţia oficială, dar s-a întors imediat în oraşul ei, Nashville.

A venit în sfârşit momentul acordării râvnitei Palme d'Or care a fost înmânat pe muzica din La La Land, de Juliette Binoche şi Pedro Almodovar. Ea a revenit amarei satire sociale The Square al regizorului suedez Ruben Ostlund.

(w670) Tilda Swin

Tilda Swinton

Presa suedeză abia şi-a revenit după primirea veştii. “Pentru prima dată din 1951, un regizor suedez a obţinut Palme d’or” scrie Expressen. Pentru tabloidul din Stockholm, Ruben Östlund este un “campion”. În comentariul său, jurnalistul de la Expressen scria: “Când ceremonia se apropia de sfârşit, nu mai puteam de emoţie. Premiile fuseseră conferite, dar niciunul nu mersese către The Square. Puteam oare spera la cel mai prestigious premiu din lumea cinema-ului sau totul se va termina cu o decepţie în locul gloriei?” După înmânarea premiului, cotidianul suedez anunţa că de acum încolo nimic nu mai poate sta în calea lui Ruben Östlund, care s-a lansat acum trei ani cu Snow Therapy. Poate deveni “un Ingmar Bergman al timpului nostru. Un regizor cu o amprentă sigură”.

La rândul lui, cotidianul Sydsvenskan scria: “Tradus în termeni sportivi, asta echivalează cu Cupa Mondială la Fotbal”, şi sublinia că de la Alf Sjöberg şi lungmetrajul său Mademoiselle Julie, nici măcar Ingmar Bergman nu a mai câştigat Palme d’Or.  

Cineastul, în vârstă de 43 de ani, a primit recompensa supremă pentru creaţia sa care povesteşte dezamăgirile unui conservator de muzeu a cărui existenţă se năruie după ce i-a fost furat portofelul.

(w670) Uma Thurma

Uma Thurman în Atelier Versace

Marele învingător al serii s-a dovedit You were never really here de Lynne Ramsay, premiat de două ori: odată pentru scenariu şi apoi pentru interpretare masculină.

Premiul secţiunii Un Certain Regard a fost conferit regizorului iranian Mohammad Rasoulof pentru Un homme intègre.

Jasmine Trinca a fost declarată cea mai bună actriţă la această secţiune, pentru rolul din Fortunata, filmul regizorului Sergio Castellitto, povestea unei femei de 30 de ani care îşi creşte singură fiica, nutrind visul unei vieţi mai bune la periferia Romei.

(w670) Jessica Ch

Jessica Chastain în Alexander McQueen


Italia s-a bucurat şi de Premiul Europa Cinemas Label decernat peliculei A Ciambra, în regia lui Jonas Carpignano.

Thrillerul lui Polanski, D’ après une histoire vraie, a închis ultima zi a festivalului, primit cu apaluze moderate.

Covorul roşu al Festivalului de la Cannes este întotdeauna o ocazie pentru a visa. Seară de seară, a oferit creaţii din cele 1001 de nopţi haute couture, creaţii memorabile. În ultima seară a fost decretat însă triumful negrului şi al eleganţei glamour. În rest, covorul roşu a fost ocupat de creaţii care de care mai şic şi în culori vii, purtate de actriţe renumite, de la Charlize Theron în Dior Haute Couture şi Marion Cotillard în Giorgio Armani Privé. A uimit Noemi Campbel în Atelier Versace, Monica Belucci în total auriu de la Chanel, Nicole Kidman superbă, într-o creaţie Armani Privé.

(w670) Eva Longor

Eva Longoria

 

Au strălucit cristalele şi pietrele preţioase, mai ales în rochia de sirenă Marchesa, etalată de Eva Longoria, în stil hollywoodian. Blitzurile fotografilor s-au oprit îndelung aspra piciorelor kilometrice ale lui Anja Rubik, într-o minijupă de la Saint Laurent.

Să amintim şi că în altă seară a festivalului, regine au fost Nicole Kidman, în Rodarte şi Elle Fanning purtând o rochie semnată Gucci, splendidă. În altă seară, reflectoarele s-au oprit asupra creaţiei semnate Giambattista Valli purtată cu eleganţă de Kendall Jenner. Ca să nu mai vorbim şi despre frumoasa Bella Hadid, într-un roşu fatal, semnat Dior, purtând un colier de diamante Bulgari. Dar regina stilului a fost Tilda Swinton.

(w670) Elle Fanni

Elle Fanning în Rodarte

În rest, nu putem să nu amintim tocurile vertiginoase, tăieturile rochiilor, care de care mai sexy. Julianne Moore încântătoare în Givenchy Haute Couture, Charlotte Gainsbourg într-o rochie lungă, strălucitoare semnată Saint Laurent by Anthony Vaccarello.  


Cele mai frumoase femei ale planetei au purtat şi bijuterii extrem de preţioase. Cascade de pietre şi diamante de la Bulgari, Chopard, Chanel, Bucellatti, Piaget, Boucheron şi, bineînţeles, De Grisogono.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel