A fost declanșată „operațiunea Maia Sandu bolnavă”.
Maia Sandu a spus că cetățenii din Republica Moldova primesc SMS-uri care conțin informații false despre starea ei de sănătate. Maia Sandu a dat asigurări că este sănătoasă și pregătită să lupte cu toți „bandiții”.
„Se răspândește o nouă minciună josnică – oamenii deja primesc chiar și SMS-uri. De această dată este legată de sănătatea mea. Disperarea lor nu are limite, au ajuns să atace în mod mincinos familia mea, bunicul și bunica, amăgind oamenii fără rușine. Nu le este frică de Dumnezeu. Sunt sănătoasă, am suficientă putere să lupt cu toți bandiții, nu aveți nicio îndoială”, a scris Maia Sandu pe Facebook.
Aproximativ 3,3 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi, duminică, la urne pentru a vota şeful statului pe următorii patru ani, dar şi pentru a confirma calea europeană a ţării, printr-un referendum privind modificarea Constituţiei.
În cursa pentru preşedinţia Republicii Moldova s-au înscris 11 candidaţi, însă lupta pentru fotoliul prezidenţial de la Chişinău se va da între actualul preşedinte, pro-europeana Maia Sandu, şi principalul candidat al stângii Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al Republicii Moldova susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova. Ceilalţi candidaţi sunt Renato Usatîi (Partidul Nostru), Vasile Tarlev (Viitorul Moldovei), Irina Vlah (candidat independent), Ion Chicu (Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei), Octavian Ţîcu (Blocul „Împreună"), Andrei Năstase (candidat independent), Tudor Ulianovschi (candidat independent), Victoria Furtună (candidat independent) şi Natalia Morar (candidat independent).
Pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul pentru modificarea Constituţiei au fost constituite 2.221 secţii de votare, dintre care 234 vor fi deschise în străinătate.
Din cele 1.957 secţii deschise pe teritoriul Republicii Moldova, cele mai multe, respectiv 306, vor funcţiona în municipiul Chişinău. În localităţile din Transnistria vor fi deschise 30 de secţii de votare. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, pe 2 octombrie 2024, erau înregistraţi 274.475 de cetăţenii cu drept de vot cu domiciliul în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului.
Dintre cele 234 de secţii din străinătate, cele mai multe vor fi deschise în Italia (60), Germania (26), Franţa (20), Marea Britanie (17) şi România (16). În Federaţia Rusă vor funcţiona doar cinci secţii de votare, unde vor fi trimise 200.000 de buletine de vot.
Secţiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7.00- 21.00.
Alegerile prezidenţiale directe vor fi organizate pentru a cincea oară de la declararea independenţei, în condiţiile în care timp de aproape 20 de ani preşedintele a fost desemnat de Parlament.
În ceea ce priveşte referendumul, el urmăreşte obţinerea susţinerii populaţiei pentru modificarea Constituţiei, astfel încât aceasta să prevadă aderarea la Uniunea Europeană. Alegătorii vor trebui să răspundă la întrebarea: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?". Referendumul este iniţiat de Partidul Acţiune şi Solidaritate al preşedintelui în exerciţiu, Maia Sandu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu