A fost descoperit cel mai mare coral din lume. Cum este cunoscută zona în care a fost găsit

Sursa: Pexels (foto cu rol ilustrativ)
Sursa: Pexels (foto cu rol ilustrativ)

Un coral impresionant, considerat cel mai mare din lume, a fost descoperit în apele Insulelor Solomon, în vestul Pacificului, într-o zonă cunoscută drept „triunghiul coralilor”. Descoperirea a fost făcută de echipa de cercetători a proiectului National Geographic Pristine Seas în timpul unei expediții dedicate explorării biodiversității marine.

Cu o circumferință de 183 de metri, coralul Pavona clavus impresionează prin dimensiuni și frumusețe.

Structura sa masivă este formată dintr-o rețea complexă de polipi individuali, care s-au dezvoltat timp de 300-500 de ani. Deși predominant maro, coralul este înfrumusețat de nuanțe vibrante de galben, albastru și roșu, constituind un habitat vital pentru numeroase specii marine, precum pești, crabi și creveți.

Inițial, fusese confundat cu un bolovan

„Descoperirea este comparabilă cu găsirea celui mai înalt copac din lume. Este un semnal puternic că natura are încă secrete de dezvăluit”, a declarat Enric Sala, ecologist marin și lider al echipei Pristine Seas. Cu toate acestea, Sala a subliniat și pericolele care amenință acest colos subacvatic: încălzirea globală și intervențiile umane.

Coralul descoperit este un organism unic, spre deosebire de recifele de corali, care sunt formate din mai multe colonii.

2. Sursa: Pex... (coral2_65526000.jpg)

Sursa: Pexels (foto cu rol ilustrativ)

Pavona clavus a crescut neîntrerupt de-a lungul secolelor, fiind compus din milioane de polipi identici genetic. Creșterea sa a început cu larve care s-au fixat pe fundul mării, dezvoltându-se într-o formă impunătoare ce astăzi ajunge la 34 de metri lățime, 32 de metri lungime și peste 5 metri înălțime.

Cercetătorii au remarcat pentru prima dată coralul datorită dimensiunilor sale neobișnuite.

„Când l-am văzut pentru prima oară, am crezut că este o epavă”, a declarat unul dintre membri echipei. Cu ajutorul unor echipamente subacvatice avansate, aceștia au explorat structura aflată la o adâncime de peste 12 metri și au confirmat că este un coral de tip Pavona clavus.

Cu toate că este vizibil chiar și din spațiu, acest gigant marin nu fusese documentat anterior, fiind considerat de pescarii locali un simplu bolovan, potrivit The Guardian.

Un semn că există încă soluții pentru conservarea biodiversității marine

Descoperirea a fost primită cu entuziasm în Insulele Solomon. Ronnie Posala, reprezentant al Ministerului Pescuitului din arhipelag, a subliniat importanța acestei descoperiri pentru comunitatea locală.

„Această descoperire monumentală ne reamintește de valoarea oceanelor noastre, care ne susțin tradițiile și viitorul. Trebuie să protejăm aceste minuni naturale atât pentru valoarea lor ecologică, cât și pentru identitatea culturală pe care o oferă”, a afirmat Posala.

Eric Brown, specialist în corali și membru al expediției, a adăugat că „faptul că acest coral trăiește și prosperă în ape mai adânci este un semn că există încă soluții pentru conservarea biodiversității marine”, notează The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel