A fost descoperit cel mai mare zăcământ de pământuri rare din Europa

Fotografie de la Глеб Коровко/ Pexels
Fotografie de la Глеб Коровко/ Pexels

A fost descoperit cel mai mare depozit cunoscut din Europa de pământuri rare, esențiale pentru fabricarea de vehicule electrice, sporind speranțele Europei de a-și reduce dependența de China.

Cel mai mare depozit cunoscut din Europa de pământuri rare a fost descoperit în nordul îndepărtat al Suediei.

Grupul minier suedez, LKAB, a declarat joi că zăcământul nou explorat, găsit chiar lângă mina sa de minereu de fier, conține peste un milion de tone de oxizi de pământuri rare.

”Acesta este cel mai mare depozit cunoscut de elemente de pământuri rare și ar putea deveni o piatră de bază semnificativă pentru producerea materiilor prime critice, care sunt absolut cruciale pentru a permite tranziția ecologică”, a declarat directorul executiv al LKAB, Jan Mostrom. 

"Ne confruntăm cu o problemă de aprovizionare. Fără mine nu pot exista vehicule electrice ", a adăugat Mostrom.

Deși se crede că descoperirea este cea mai mare din Europa, ea rămâne mică la scară globală, reprezentând mai puțin de 1% din cele 120 de milioane de tone estimate la nivel mondial de US Geological Survey.

În 2021, Comisia Europeană a declarat că 98% din pământurile rare utilizate în UE au fost importate din China, ceea ce a determinat Bruxelles -ul să îndemne statele membre să-și dezvolte propriile capacități de extracție acolo unde este cazul, relatează Urdu Point.

Descoperirea LKAB a fost prezentată în timp ce o delegație a Comisiei Europene a vizitat Suedia, care a preluat președinția rotativă a UE la începutul anului.

”Astăzi, UE este mult prea dependentă de alte țări pentru aceste materiale”, a declarat ministrul suedez al Energiei, Ebba Busch, într-o conferință de presă, arătând în special Rusia și China.

"Acest lucru trebuie să se schimbe. Trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru aprovizionarea cu materii prime necesare pentru tranziția (verde)", a adăugat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel