A fost descoperit mecanismul genetic care ar putea provoca autismul

Cercetători americani au descoperit mecanismul genetic ce ar putea provoca autismul prin manipularea genetică a şoarecilor care prezentau aceleaşi simptome ca şi copiii atinşi de această boală, informează AFP care preia rezultatele unui studiu publicat luni.

autismAcest studiu dovedeşte pentru prima dată că moştenirea unui număr mai mic de copii ale anumitor gene determină simptome asemănătoare celor provocate de autism la copii, explică autorii acestui studiu publicat în Analele Academiei Naţionale Americane de Ştiinţe (PNAS) din 3-7 octombrie.

În anul 2007, profesorul Michael Wigler de la laboratorul Cold Spring Harbor (CSHL) a observat că anumiţi copii autişti au o mică parte din genele de pe cromozomul 16 şterse. Sunt afectate 27 de gene în regiunea genomului numit 16p11.2.

Prin această amputaţie genetică, copiii moştenesc o singură copie a acestui grup de gene. Este variaţia genetică cea mai comună în cazul autismului, precizează autorii studiului. 'Am obţinut astfel mijloacele pentru a observa dacă schimbarea numărului de copii ale genelor găsite la copiii autişti provoacă simptomele', explică Alea Mills, profesor la CSHL şi principal autor al studiului.

Prin crearea unui model pe şoareci deveniţi autişti cu ajutorul tehnicilor de inginerie cromozomială, Alea Mills a arătat pentru prima dată cum moştenirea unui număr mai mic de copii ale acestor gene produce simptomele asemănătoare autismului de care suferă copiii.

Şoarecii manipulaţi genetic pentru a crea aceeaşi anomalie în zona cromozomului 16p11.2 şi anume amputarea grupului de gene corespondente la fiinţele umane a determinat o serie de comportamente asemănătoare cu manifestările clinice ale autismului la oameni.

Astfel, 'şoarecii lipsiţi de acest grup de gene se comportau complet diferit faţă de şoarecii normali' subliniază Guy Horev, cercetător în echipa lui Alea Mills. Aceştia prezentau o mare parte din simptomele autismului: hiperactivitate, dificultăţi de adaptare la un mediu schimbat, somn dificil şi comportamente repetitive', mai precizează acelaşi cercetător.

sursa: Agerpres

Citeşte şi:

Află care sunt simptomele unui autist și cum trebuie să ne purtăm cu el

Oprescu, patru spitale într-o singură lună. Vezi cum arată prima clinică de vârf pentru copiii autiști din România – GALERIE FOTO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel