În România au început să apară câinii-lup, mai mulți ca în Parcul Național Yellowstone din SUA.
Publicitate
Un studiu realizat de Fundația Conservation Carpathia indică o populație de lupi cu o densitate estimată de 2,35 exemplare la fiecare 100 de kilometri pătrați în Carpații Meridionali. Raportul marchează pentru prima dată confirmarea hibridizării în zonă dintre această specie sălbatică și câine.
Potrivit reprezentanților Fundației, densitatea populației de lupi de aici se situează sub nivelul observat în Parcul Național Yellowstone din SUA, unde un studiu din 2015 a raportat o densitate între 5 și 9,8 lupi la 100 km pătrați, sau în nordul Munților Apenini din Italia, unde habitatele sunt mai fragmentate și unde densitatea populației de lupi a fost estimată la 4,7 lupi la 100 km pătrați în 2004. Totuși, această densitate este mult mai mare decât cea din Peninsula Scandinavă, o regiune cu condiții climatice diferite și unde populația de lupi încearcă să-și revină după un declin genetic semnificativ, cu doar 0,18 lupi la 100 de kilometri pătrați, conform datelor colectate în 2021.
"Deşi hibridizarea pare a fi o ameninţare nesemnificativă la acest moment, ea poate evolua şi poate conduce în timp la o degradare genetică urmată de o extincţie totală a acestei specii. În cazul României, hibridizarea este un fenomen cauzat de câinii hoinari, care au apărut în habitatul lupilor. Prezenţa lor pune în pericol sănătatea genetică a populaţiei de lupi pentru următoarele decenii. La 3 detecţii ale lupilor pe camerele de monitorizare, în habitatul forestier, apare şi o detecţie a câinilor fără stăpân. Pentru a evalua acest fenomen, cercetătorii Fundaţiei Conservation Carpathia au colectat probe de salivă de la 21 de câini din zona cercetată, concomitent cu perioada în care au fost colectate şi probele ADN lăsate în urmă de lupi", se arată într-un comunicat remis Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu