Experții de la Muzeul Național Zayed au descoperit versete coranice ascunse sub un strat de foiță de aur pe faimosul manuscris al Coranului Albastru.
Coranul Albastru, care datează din anii 800–900 d.Hr., este renumit pentru paginile sale vopsite în albastru intens și pentru scrierea cufică aurie. Se crede că provine din Africa de Nord, Irak sau Andaluzia, fiind îmbrăcat în piele de oaie vopsită cu indigo. Acesta conținea inițial 600 de pagini, potrivit Heritage Daily.
În prezent, au supraviețuit doar aproximativ 100 de pagini din manuscris, care rămân în colecții private și muzee din întreaga lume, cu cinci pagini expuse la Muzeul Național Zayed.
Folosind imagini multispectrale, cercetătorii au reușit să identifice textul din Sura al-Nisa, care a fost ascuns de modele complicate cu foi de aur adăugate pentru a corecta o greșeală a caligrafului. Sura al-Nisa Sura este al 4-lea capitol al Coranului.
Potrivit unei declarații de presă a muzeului, descoperirea pune în lumină deciziile trecute cu privire la crearea manuscrisului, oferind noi perspective asupra caligrafiei islamice timpurii.
„Cercetarea revoluționară a Muzeului Național Zayed asupra Coranului Albastru aruncă o lumină nouă asupra originilor și producerii acestui manuscris important și subliniază rolul muzeului în viața culturală și academică din Emiratele Arabe Unite și nu numai.”, a declarat Mai Al Mansouri, curator asociat la Muzeul Național Zayed
„Descoperirile pe care le fac echipele noastre despre moștenirea Emiratelor Arabe Unite și a regiunii în general sunt profund semnificative pentru dezvoltarea înțelegerii noastre asupra modului în care ideile se răspândesc, evidențiind rolul său istoric ca centru de comunicare și schimb cultural și ilustrând contribuția sa la fluxul de idei, artă și cunoștințe între civilizații.”, a completat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu