A fost descoperit un nou medicament care încetinește evoluția bolii Alzheimer

Foto: Freepik
Foto: Freepik

S-a descoperit că un nou medicament încetinește progresia bolii Alzheimer, experții salutându-l drept un „punct de răscruce” în lupta împotriva bolii.

S-a descoperit că Donanemab încetinește „declinul clinic” cu până la 35%, permițând persoanelor cu Alzheimer să continue să îndeplinească sarcini de zi cu zi, cum ar fi cumpărături, menaj, gestionarea finanțelor și administrarea de medicamente, conform Sky News.

În urma rezultatelor unui studiu al medicamentului, Alzheimer's Research UK a declarat că „intrăm într-o nouă eră” în care boala „ar putea deveni tratabilă”.

Organismul de supraveghere a cheltuielilor de sănătate din Anglia, Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE), evaluează deja dacă medicamentul poate fi utilizat în NHS.

Între timp, Societatea Alzheimer a spus că tratamente precum donanemab ar putea însemna într-o zi că boala este comparabilă cu afecțiunile pe termen lung, cum ar fi astmul sau diabetul.

Donanemab acționează prin îndepărtarea plăcilor unei proteine numite amiloid care se acumulează în creierul persoanelor cu Alzheimer.

Oamenii de știință au publicat rezultatele finale ale unui studiu, cunoscut sub numele de TRAILBLAZER ALZ-2, care examinează siguranța și eficacitatea medicamentului, produs de gigantul farmaceutic american Eli Lilly.

Cercetătorii au examinat aproape 1.800 de persoane cu boala Alzheimer în stadiu incipient, dintre care jumătate au primit o perfuzie lunară de donanemab în fluxul sanguin, iar cealaltă jumătate a primit un placebo timp de 18 luni.

Studiul a concluzionat, după 76 de săptămâni de tratament, că donanemab a încetinit declinul clinic cu 35,1% la persoanele cu boala Alzheimer timpurie. Scanările creierului au arătat niveluri scăzute sau cel mult medii ale unei proteine numite tau.

Când rezultatele au fost combinate pentru persoanele care aveau niveluri diferite ale acestei proteine, a existat o încetinire cu 22,3% a progresiei bolii.

Medicament care încetinește evoluția bolii Alzheimer - Efecte secundare

Cercetătorii au descoperit că pentru un număr mic de oameni au existat unele efecte secundare grave, cum ar fi umflarea creierului.

Între timp, au existat trei decese în grupul donanemab și unul în grupul placebo fiind considerate „legate de tratament”.

Descoperirile au fost publicate în Jurnalul Asociației Medicale Americane și prezentate la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer din Amsterdam.

Eli Lilly a spus că unele persoane care iau medicamentul ar putea termina administrarea tratamentului în șase luni, odată ce placa de amiloid s-a îndepărtat.

Se spune că tratamentul cu donanemab a redus placa de amiloid în medie cu 84% la 18 luni, în comparație cu o scădere de 1% pentru participanții cărora li s-a administrat un placebo.

S-a constatat că aproximativ 47% care au luat medicamentul care au avut boală în stadiu incipient și niveluri scăzute sau medii de tau au oprit boala după un an.

De asemenea, alte studii au arătat că un alt medicament numit lecanemab a încetinit progresia simptomelor Alzheimer cu 27% la pacienții aflați în stadiile incipiente ale bolii. Medicamentul a fost aprobat pentru utilizare în SUA la începutul acestei luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel