Se crede că în urmă cu 4.000 de ani ar fi existat oameni pe un munte din Venezuela.
O echipă de cercetători susțin că au descoperit dovezi ale unei civilizații pierdute care a existat acum mai bine de 4.000 de ani, notează Daily Mail.
S-au descoperit desene antice pe un munte cu vârful plat din Venezuela, care ilustrează modele de puncte colorate, motive de frunze și figuri nedefininte. Aceste artefacte sugerează o practică rituală misterioasă, oferind o perspectivă nouă asupra istoriei și locuitorilor antici ai regiunii. Liderul echipei, cercetătorul José Miguel Pérez-Gómez, a explicat că desenele au fost realizate de o cultură emergentă de vânători-culegători, care s-a stabilit în această zonă la sfârșitul pleistocenului. Acești coloniști timpurii și-au extins ulterior prezența în alte părți ale regiunii, inclusiv în bazinul Amazonului.
Desenele, create cu ajutorul ocrului roșu – un pigment natural cu tentă portocalie – înfățișează motive precum frunze și simboluri asemănătoare unor bâte, care ar putea ilustra îndeletnicirile unor vânători de succes. Aceste picturi antice mai oferă detalii despre diverse aspecte ale vieții cum ar fi nașterea, bolile, natura și ritualurile de vânătoare. Locația muntelui, poziționată strategic între două râuri și pe un traseu natural de migrație a vânatului, indică o semnificație culturală deosebită, echivalentă cu cea a bisericilor în societatea modernă.
De remarcat că situl de artă rupestră, care se întinde pe o suprafață mai mare decât El Salvador sau Belgia, promite să dezvăluie și mai multe descoperiri în urma viitoarelor explorări. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, graffiti datând din 1947, posibil lăsate de exploratorul spaniol căpitanul Felix Cardona Puig, care a descoperit situl. În plus, fragmentele de ceramică și uneltele de piatră găsite în apropiere sugerează tehnicile utilizate de vânătorii-culegători care au creat aceste opere de artă. Echipa intenționează să protejeze situl și să colaboreze cu experți din țările învecinate pentru a investiga îndeaproape aceste grupuri culturale timpurii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu