O proteină din hipotalamus ne spune când să economisim energie: inhibarea sau intensificarea efectelor acesteia ne-ar ajuta să reglăm metabolismul într-o direcție sau alta.
Potrivit unui studiu publicat în PNAS, unul dintre rolurile proteinei Augmentor-alfa ar fi tocmai acela de a ne face să înțelegem când este cazul să economisim energie în caz de post, punând temporar metabolismul „în pauză”, potrivit Focus.
„E ca și când ne-ar spune: „Hei, nu mai aveți mâncare, nu consumați atâta energie!” explică Joseph Schlessinger, unul dintre autorii studiului. Această descoperire, spun cercetătorii de la Yale, ar putea fi utilă în dezvoltarea de noi medicamente pentru tratarea diverselor afecţiuni metabolice.
Proteina Augmentor-alfa se exprimă mai ales în neuronii agRP, care sunt localizați în hipotalamus (regiune a creierului) și au sarcina de a ne face să ne simțim foame: atunci când postim prezența proteinei în neuroni crește, comunicând în acest sens când este cazul economisirii energiei noastre.
Comparând două loturi de șoareci, unul în care proteina era prezentă în nivel normal, iar celălalt în care era absentă, cercetătorii au observat că în primul caz rozătoarele, în lipsa hranei, au redus activitatea fizică și au păstrat energia; în cel de-al doilea caz însă, nu au conservat energie și au continuat să fie foarte activi chiar și atunci când aceștia nu erau hrăniți corespunzător.
Potrivit cercetătorilor, inhibarea sau intensificarea efectului proteinei ar putea servi la vindecarea diferitelor boli legate de funcționarea metabolismului: o îmbunătățire a Augmentor-alfa i-ar ajuta pe cei care suferă de anorexie să-și crească greutatea corporală, iar de cealaltă parte, inhibarea efectului acestei proteine i-ar putea ajuta pe cei care suferă de obezitate să scape de kilogramele în plus.
Totuși, oamenii de știință cred că această nouă funcție descoperită este doar una dintre numeroasele funcții ale proteinei Augmentor-alfa ale cărei sarcini sunt multiple, de la reproducere, la termoreglare, până la răspunsul la stres.
”Augmentor α și β (Augα și Augβ) sunt liganzi nou descoperiți ai receptorilor tirozin kinazelor Alk și Ltk. În timp ce studiile anterioare au demonstrat că mutanții oncogeni Alk funcționează ca factori importanți ai unei varietăți de cancere umane, rolurile fiziologice ale Augα și Augβ sunt puțin înțelese.
Aici, investigăm rolurile fiziologice ale Augα și Augβ prin explorarea șoarecilor cu deficit în fiecare sau ambii liganzi Aug. Analiza șoarecilor mutanți a arătat că atâtn Augα și Augβ prezintă un fenotip similar de subțire și rezistență la obezitatea indusă de dietă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News