A fost descoperită o „ruptură” ciudată, de 3000 de ani lumină, într-un braț al Căii Lactee

A fost descoperită o „ruptură” ciudată, de 3000 de ani lumină, într-un braț al Căii Lactee / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
A fost descoperită o „ruptură” ciudată, de 3000 de ani lumină, într-un braț al Căii Lactee / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Astronomii au detectat o protuberanță ciudată, nemainîntâlnită până în prezent, într-unul din brațele Căii Lactee.

Brațele spiralate ale Căii Lactee compun forme mai complexe decât au fost recunoscute până în prezent. Nu după mult timp după ce a fost găsit un braț suplimentar în interiorul propriei noastre galaxii, astronomii au descoperit o „ruptură” într-unul dintre aceste râuri enorme de stele, o protuberanță unghiulară de 3.000 de ani-lumină, cu unghi ciudat, arătând inconfortabil, asemeni unui os care iese dintr-un membru rupt.â

Raportând în Astronomie și Astrofizică, astronomii dezvăluie că această „scindă” este prima structură majoră găsită în galaxia noastră la un unghi atât de diferit de brațul din interior și totuși găzduiește multe nebuloase bine-cunoscute, inclusiv Nebuloasa Vulturului.

Galaxiile spiralate aliniate față pe Pământ își dezvăluie structurile în detalii deseori excepționale și, de aproape 60 de ani, știm că galaxia noastră are o formă similară. Din păcate, prinși în interior, așa cum suntem noi, cu trăsături majore ascunse de norii de praf, este mult mai greu să calculezi locațiile exacte ale brațelor spiralate ale Căii Lactee. Astfel, majoritatea obiectelor din galaxia noastră nu se pretează la măsurători precise ale distanței cu instrumente de la sol.

Alte galaxii spiralate au adesea substructuri, cunoscute sub numele de pinteni, pene și ramuri, dar până acum nimeni nu știa dacă există vreunul în galaxia noastră. Structura nou găsită ar putea fi un pinten sau ceva pentru care nu avem nume, spun cercetătorii. Aceasta se află nu departe de linia dintre Soare și centrul galactic.

Cum a fost făcută descoperirea

Descoperirea este un rezultat al telescopului spațial Spitzer, care a descoperit peste 100.000 de stele foarte tinere și ascunse tot în zona respectivă. Până la retragerea sa anul trecut, Spitzer a funcționat în infraroșu, permițându-i să colecteze lumina care trece prin norii de praf. Aceste stele nou-născute au fost examinate cu Gaia, un alt telescop spațial care oferă distanțe mult mai precise față de stele decât a fost disponibil anterior, precum și informații despre mișcările lor.

„Când punem împreună datele Gaia și Spitzer și vedem în cele din urmă această hartă detaliată, tridimensională, putem vedea că există destul de puțină complexitate în această regiune care pur și simplu nu a fost evidentă până acum”, a spus Kuhn.

Deoarece astronomii nu știu de ce există brațele spiralate, explicarea pintenilor și a altor substructuri rămâne o incertitudine. Se speră că găsirea unuia atât de apropiat va rezolva această problemă, scrie IFLScience.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel