Oamenii de știință au identificat o proteină care ar putea oferi protecție împotriva acestei bolii Alzheimer.
Un studiu citat de Science Alert a arătat cum colesterolul și inflamația în diferite tipuri de celule cerebrale ale omului interacționează cu o proteină numită ABCA7. Această proteină reglementează modul în care moleculele traversează membranele celulare. Se crede că nivelurile scăzute de ABCA7 în celulele creierului uman pot contribui la declanșarea bolii Alzheimer. Prin urmare, echipa de cercetători consideră că aceste noi informații ar putea fi folosite pentru dezvoltarea unor tratamente eficiente împotriva acestei afecțiuni.
„Am demonstrat că epuizarea colesterolului reduce nivelurile ABCA7 în microglia și astrocitele umane, dar nu și în celulele neuronale”, spun cei de la Universitatea Temple din Philadelphia, potrivit sursei citate.
Cercetări anterioare efectuate de doi dintre autorii acestei lucrări au constatat că nivelurile de ABCA7 în creier scad pe măsură ce persoana îmbătrânește, iar indivizii cu niveluri mai reduse au un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer într-o etapă mai timpurie a vieții lor. Aceste concluzii au fost obținute pe baza descoperirilor legate de variantele genetice ale ABCA7 la pacienții cu boala Alzheimer, care au rezultat din studii de asociere la nivel de genom desfășurate cu mii de participanți.
"Studiile genomului indică doar o proteină și nu ne spun nimic despre modul în care aceasta funcționează sau cum afectează o boală. Scopul nostru este acela de a dezvălui funcțiile ABCA7 și de a folosi ceea ce am aflat despre rolul său în patologie pentru a transforma într-o terapie eficientă împotriva bolii Alzheimer”, a explicat neurologul Joel Wiener.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu