A fost desemnată compania care va fabrica buletinele electronice

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

După un an de zile de la lansarea licitației pentru contractul de achiziție a celor 9 milioane de cipuri și 375.000 de ansambluri din policarbonat cu antenă pentru buletinele electronice, s-a desemnat și firma câștigătoare.

Noile cărți de identitate electronice au dimensiunea unui card bancar, iar pe lângă informațiile care se regăsesc pe actualele buletine, acestea au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială. Ca alt element de noutate, românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte cerificatele de stare civilă atunci când depun cererea pentru eliberarea cărții electronice de identitate, în plus, bletinele electronice vor putea fi eliberate și pentru minorii care nu au împlinit 14 ani, la solicitarea ambilor părinți, sau după caz a reprezentatului legal.

În iulie 2022 a fost lansată licitația pentru achiziția unui sistem care va asigura emiterea și gestiunea certificatelor digitale necesare pentru autentificarea și identificarea unică a titularilor de cărți electronice de identitate în sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și ale altor instituții publice sau private din România.

În cadrul acestei licitații, Imprimeria Națională a primit cinci oferte din partea companiilor Linxens (Thailand) Co. Ltd, SAS Smart Packaging Solutions, Thales Dis France SAS, Advanide Europe GMBH și asocierea de firme Idemia Identity & Security France (lider) și Idemia France, potrivit unui articol publicat de  România Tv.

Câștigătorii licitației sunt francezii de la compania Idemia, o companie de tehnologie care furnizează servicii de securitate legate de identitate și recunoaștere facială, precum și produse software de identificare biometrică companiilor private și guvernelor.

Valoarea inițială estimato de statul român pentru achiziția celor 9 milioane de cipuri și 375.000 de ansambluri din policarbonat cu antenă a fost de 38,25 de milioane de euro, fără TVA, însă în cele din urmă, acesta i-a fost atribuit pe data de 3 martie asocierii de firme Idemia Identity & Security France (lider) și Idemia France pentru suma de 8,73 milioane de euro, a transmis Compania Națională Imprimeria Națională într-un răspuns pentru RomâniaTV.net.

Costul final al unui act de identitate electronic va fi de 67 de lei, suma care a fost stabilită deja în cadrul proiectului pilot ce funcționează de mai bine de un an la Cluj, unde au fost emise peste 4200 de cărți electronice, conform avizului Ministerului Finanțelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel