Poliţiştii au reuşit să destructureze cea mai mare reţea de distribuţie de cannabis din regiunea Moldovei. Totul în urma a doua acţiuni de flagrant.
"În urma celor două acțiuni de prindere în flagrant delict a patru persoane bănuite de introducerea în țară de droguri de risc și trafic de droguri de risc, efectuate la data de 22 martie a.c., de către polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – I.G.P.R., împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, aceștia au documentat, la data de 22 iunie 2023, activitatea infracțională a două persoane, bănuite de inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de risc și trafic de droguri de risc.
În cauză s-a reținut faptul că, în anul 2022, bănuiții ar fi inițiat un grup infracțional organizat, la care ar fi aderat alte cinci persoane, în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic internațional de droguri de risc și trafic de droguri de risc.
Grupul infracțional organizat ar fi acționat pe două paliere, liderii asumându-și rolul de a controla și de a dispune modul în care membrii din palierul doi, cel de execuție, îndeplineau sarcinile. De asemenea, în mai multe rânduri, cei doi bănuiți ar fi achiziționat, de pe teritoriul Spaniei, droguri de risc (cannabis), pe care le-ar fi expediat, prin intermediul membrilor grupului, pe teritoriul României.
Totodată, pentru a se proteja de o eventuală depistare, cei doi lideri ai grupului ar fi solicitat prezența pe teritoriul Spaniei a membrilor din eșalonul doi, care ar fi preluat efectiv coletele cu droguri, le-ar fi depus la firme de transport/curierat, utilizând date false de identificare, după care s-ar fi deplasat în țară, pentru a le prelua de la destinație și a le distribui în municipiile Iași, București, Suceava și Cluj-Napoca.
În prezent, membrii cu atribuții de execuție în cadrul grupului, cercetați în cauza privind săvârșirea infracțiunilor de trafic internațional de droguri de risc și trafic de droguri de risc, se află sub măsuri privative de libertate (doi în arest preventiv, unul în arest la domiciliu și doi sub măsura controlului judiciar), în urma prinderilor în flagrant delict realizate în luna martie 2023.
La data de 22 iunie a.c., au fost puse în executare 5 mandate de percheziție domiciliară în județul Suceava, ulterior, procurorii D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală dispunând reținerea pentru 24 de ore a persoanelor bănuite de inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de risc și trafic de droguri de risc.
Ulterior, la data de 23 iunie a.c., judecătorul de drepturi și libertăți a dispus arestarea preventivă a unuia dintre bănuiți, cu rol de lider al grupului. Având în vedere faptul că față de cel de al doilea bănuit, de asemenea lider în cadrul grupului, nu au fost dispuse măsuri, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au formulat contestație, Curtea de Apel București dispunând arestarea preventivă, pentru 30 de zile.
La data de 11 iulie a.c., polițiștii au identificat cel de-al doilea lider al grupării în localitatea Fălticeni, județul Suceava, bărbatul fiind introdus în arestul I.P.J. Suceava.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul Antidrog, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava și de sprijinul Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție", se arată în comunicatul Poliţiei Române.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News