Alexandru Ciuncan (UNSAR) a vorbit despre numărul asigurărilor la nivelul companiilor active din România.
Alexandru Ciuncan, președintele și directorul general Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), a vorbit despre cifrele alarmante privind asigurările, în contextul cele două tragedii, Crevedia și Ferma Dacilor.
”Pot să vă dau niște cifre. Chiar dacă asigurările nu pot salva vieți, în mod direct, asigurările pot reprezenta un filtru. În speță, în momentul în care o companie care, dacă vreți, operează, în cazul Crevedia, cu substanțe inflamabile, sau o companie care operează în domeniul HoReCa, interacționează cu foarte mulți oameni, cu foarte mulți clienți.
Da, nu există obligativitate în România, obligativitate de a încheia o asigurare de răspundere civilă, însă este o chestiune tot de educație financiară, o chestiune de responsabilitate ca managementul, administratorii acelor companii să încerce să încheie o asigurare. Și vor vedea că, în momentul în care o vor face, asigurările pot reprezenta un filtru. În speță, în momentul respectiv, distribuitorul de asigurări va pune niște întrebări, va cere o autorizație, pentru că este inadmisibil ca o companie care operează cu substanțe inflamabile, în cazul Crevedia, de 3 ani, să funcționeze fără autorizație.
Un distribuitor de asigurări, întotdeauna, va întreba dacă businessul respectiv are toate autorizațiile în vigoare și evident va fi un filtru în plus în raport cu acel manager, cu acel administrator, spunându-i să își obțină toate autorizațiile.
Ca industrie, putem sprijini, și vrem să vedem cum putem să facem să schimbăm aceste lucruri, pentru că mă întorc la date, din 800.000 de companii active în România, la finalul lui 2022, doar 16% aveau asigurare de bunuri și proprietăți, și, atenție, doar 5% din toate companiile active aveau asigurare de răspundere civilă, legală și profesională”, a declarat Alexandru Ciuncan, președintele și directorul general UNSAR, în cadrul conferinței "Quo Vadis 2024 !" - Ediția a VI-a, ”Provocări în Educația financiară din România!”, adăugând că ”este o dovadă de responsabilitate. Și cred că cifrele spun tot”.
Fundația Institutul de Studii Financiare și trustul de presă DC Media Group au organizat în data de 29 februarie 2024, începând cu ora 11:00, în sistem hibrid, Conferința "Quo Vadis 2024 !" - Ediția a VI-a, "Provocări în Educația financiară din România!".
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu