A fost eliminată declaraţia pentru cei cu mai multe locuri de consum. Categoriile de clienți care vor trebui să o depună

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Clienţii casnici care au locuri de consum la domiciliu şi la reşedinţă nu vor mai avea obligaţia de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat, potrivit unui proiect de OUG publicat marţi seara de Ministerul Energiei.

Documentul modifică actul normativ privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, informează Agerpres.

Vor trebui să depună în continuare această declaraţie pe proprie răspundere, pentru a beneficia de un preţ plafonat la energie, clienţii casnici care folosesc aparate medicale, familiile cu minimum trei copii şi familiile monoparentale cu cel puţin un copil.

"Prin prezentul proiect de act normativ se propune abrogarea art. 1 alin (10) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare, eliminându-se obligaţia clienţilor casnici care au locuri de consum la domiciliu şi la reşedinţă de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat", se arată în nota de fundamentare.

Situaţia actuală, conform legislaţiei aprobate, prevedea în cazul clienţilor casnici ca preţul final plafonat să se aplice doar la locurile de consum de domiciliu sau de reşedinţă ale clienţilor finali. Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi una sau mai multe adrese de domiciliu trebuia să depună la furnizor o declaraţie pe proprie răspundere privind locuinţa la care beneficiază de preţ plafonat.

"Această abordare, pe lângă faptul că se poate dovedi a fi laborioasă, poate afecta grav persoanele care locuiesc cu chirie, persoane care, chiar dacă în conformitate cu consumul lunar realizat sau dacă se găsesc în situaţiile speciale menţionate la art. 1 alin (1) lit a), pct. ii), iii) sau iv) ar avea dreptul să beneficieze de preţ plafonat, nu ar putea beneficia de facilităţile oferite în lipsa unei eventuale declaraţii depuse de proprietar sau în lipsa unui contract încheiat direct cu un furnizor de energie electrică", se explică în nota de fundamentare.

Mai mult, prin aplicarea respectivei prevederi consumatorii casnici sunt trataţi diferit faţă de operatorii economici care beneficiază de facilităţile oferite de Legea nr. 357/2022 la toate locurile de consum, nu numai la un singur loc de consum.

"Este necesar ca toţi consumatorii casnici să poată beneficia de facilităţile stabilite prin actele normative în vigoare, să nu existe discriminări faţă de potenţialii beneficiari, să se evite situaţiile care ar putea conduce la afectarea consumatorilor cei mai vulnerabili, care nu deţin în proprietate o locuinţă, iar singurul criteriu care trebuie avut în vedere în acordarea facilităţilor oferite de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările şi completările ulterioare", se mai menţionează în document.

Potrivit Legii 357/2022, aprobată în decembrie, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 - 31 decembrie 2022, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 - 100 KWh inclusiv.

Totodată, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025 de către următoarele categorii de clienţi: clienţii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv; clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere; clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere; clienţii casnici familii monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere.

De asemenea, se va aplica un plafon de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 - 300 kWh, pentru un consum lunar care e de maximum 255 kWh urmând ca pentru consumul de energie electrică ce depăşeşte 255 KWh/lună preţul să se stabilească de către fiecare furnizor.

Preţul final va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează în funcţie de cum se stabileşte cu furnizorul.

Preţul va fi tot de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, şi pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform legislaţiei în domeniu, al unităţilor de învăţământ publice şi private, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel