Arheologii de la Institutul de Arheologie al Universității Nicolaus Copernic din Toruń au efectuat o examinare a înmormântării „vampirului” găsit în apropiere de Bydgoszcz, un oraș din nordul Poloniei.
În 2022, arheologii au anunțat descoperirea unor rămășițe umane îngropate cu o seceră poziționată peste gât și cu un lacăt fixat pe degetul piciorului stâng, potrivit Heritage Daily.
Arheologii au ajuns la concluzia că decedatul era o femeie care avea un statut social înalt și a trăit în secolul al XVII-lea. S-a teoretizat că obiectele au fost plasate pentru a împiedica femeia să învie ca zombi sau ca vampir.
La sfârșitul secolului al XVII-lea și al XVIII-lea, folclorul vampirilor, așa cum ne imaginăm, a devenit răspândit în tradițiile verbale și tradițiile multor grupuri etnice europene. Ei au fost descriși ca ființe malefice, victime sinucigașe, vrăjitoare, cadavre posedate de un spirit răuvoitor sau victima unui atac vampiric.
Cercetătorii de la Universitatea Nicolaus Copernicus din Toruń au creat de atunci o imagine reală a femeii folosind un model 3D al craniului pentru a servi drept bază pentru o reconstrucție probabil a feței.
Studiile ulterioare au dezvăluit că ea suferea de o tumoare în zona sternului, care ar fi provocat dureri considerabile și ar fi contribuit la dezvoltarea unei deformări pe piept.
Deși doar s-a speculat, este posibil ca tumoarea să fi contribuit la accese de leșin, dureri de cap severe sau o boală psihică patologică. În secolul al XVII-lea, când bolile și războiul erau răspândite în toată Europa, un climat de frică în supranatural ar fi considerat-o probabil vrăjitoare sau posedată de un spirit.
O analiză genetică și izotopică indică faptul că ea ar fi avut rădăcini scandinave, după cum a raportat Asociația Educațională Toruń.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu