Colegiul Național Ortodox din Cluj-Napoca a fost inaugurat,sâmbătă, de către Mitropolitul județului, IPS Andrei Andreicuț. Este prima școală confesională ortodoxă din județ, în care vor învăța aproximativ 75 de elevi.
[caption id="attachment_232376" align="alignleft" width="275"] Sursă fotografie : www.mediafax.ro[/caption]Directorul Colegiului, Liviu Vidican Manci a declarat că în cadrul școlii vor funcționa patru clase de ciclu primar, dintre care două pregătitoare și două clase I.
Mitropolitul Clujului a anunțat la ceremonia de inaugurare a colegiului și de deschidere a noului an școlar că elevii vor participa, o dată pe săptămână, la Sfânta Liturghie la o biserică din apropiere, și vor rosti rugăciuni la începutul și sfârșitul cursurilor zilnice.
"Pentru noi, clujenii, astăzi este o zi mare, nici nu realizăm ce importanţă are deschiderea Colegiului Naţional Ortodox, care va fi aluatul care va dospi toată frământătura. Dacă dorim o lume mai bună, nu o putem face decât cu oameni buni, iar oamenii sunt buni dacă sunt crescuţi aproape de Domnul Isus Hristos şi de biserică. Cred că această şcoală va creşte copii cuminţi, frumoşi care vor fi de folos ţării, bisericii şi vor aduce bucurie părinţilor lor. În cadrul colegiului, o dată pe săptămână, copiii vor participa la Sfânta Liturghie la o biserică din apropiere, iar la începerea cursurilor zilnice şi la sfârşitul lor vor fi rostite rugăciuni. Prin acest proiect se reia şi o veche tradiţie şcolară confesională ortodoxă, când la Cluj a funcţionat, începând cu 1946, Liceul Ortodox de fete «Doamna Stanca» şi Liceul Ortodox de băieţi «Mitropolitul Simion Ştefan», închise de comunişti în 1948", susține Mitropolitul.
Acesta a mai adăugat că vor fi înființate în județ și alte școli confesionale, unde copii vor putea să primească o educație aparte.
"O astfel de şcoală confesională se impune, vrem să îi educăm pe copii de o manieră normală, nu promovăm valori care ar face rău societăţii. Dorim calitate, verticalitate şi tot ceea ce înseamnă bunul simţ. Şcoala le va oferi elevilor un mediu sigur şi favorabil învăţării, bazat pe valorile moralei creştine, va asigura un corp profesoral foarte bine pregătit profesional, cursuri opţionale de limba germană şi engleză şi va asigura, opţional, programul after school, care va include, pe lângă pregătirea temelor pentru a doua zi, şi diverse cercuri tematice, cum sunt pictură, muzică, dansuri, balet, teatru, şah”, a declarat Liviu Vidican Manci.
Lucrările de amenajare a colegiului au costat aproximativ 100.000 de lei, fonduri care au venit din partea Mitropoliei Clujului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News