Ministrul australian al Energiei a cerut gospodăriilor din New South Wales, un stat care include cel mai mare oraș al țării, Sydney, să-și stingă luminile în fața unei crize energetice iminente.
Nici îndepărtata Australie nu stă mai bine la capitolul energetic. Ministrul Energiei, Chris Bowen spune că oamenii nu ar trebui să folosească electricitatea timp de două ore în fiecare seară/ Acesta a mai menționat că în pofida crizei energetice care a afectat toată planeta, el este ”încrezător” că vor fi evitate eventuale întreruperi de curent.
Potrivit BBC, Minsitrul Bowen le-a cerut oamenilor care locuiesc în New South Wales să încerce să facă economie la cât mai multă energie, ”măcar de la 6 la 8 seara”.
Și totuși, cum de s-a instaurat criza energetică și în Australia, care este de altfel unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cărbune și gaz natural lichefiat.
Este știut faptul că trei sferturi din energia electrică a țării este încă generată din cărbune și pentru acest lucru a fost mult timp acuzată că nu a făcut suficient pentru a-și reduce emisiile investind în surse regenerabile.
În ultimele săptămâni, Australia a simțit impactul întreruperilor aprovizionării cu cărbune, oprirea mai multor centrale electrice pe cărbune și creșterea prețurilor la energie la nivel mondial.
Inundațiile de la începutul acestui an au lovit unele mine de cărbune din New South Wales și Queensland, în timp ce problemele tehnice au redus producția la două mine care furnizează cea mai mare stație de cărbune a pieței din New South Wales.
Aproximativ un sfert din capacitatea de generare a energiei electrice pe bază de cărbune a Australiei este în prezent scoasă din funcțiune din cauza întreruperilor neașteptate și a întreținerii programate.
Unii producători de energie electrică și-au văzut costurile crescând pe măsură ce prețurile globale ale cărbunelui și gazului au crescut din cauza sancțiunilor impuse Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina.
Toate acestea au contribuit la creșterea prețurilor la energie electrică pe piața en-gross până la peste 210 USD pe plafonul de preț pe megawat oră stabilit de autoritatea de reglementare a pieței, Operatorul Australian al Pieței de Energie (AEMO). Cu toate acestea, acest plafon era sub costul de producție pentru mai mulți producători care au decis să reducă capacitatea.
Miercuri, Aemo a făcut pasul fără precedent de a suspenda piața adăugând că va stabili prețurile direct și va compensa generatorii pentru deficit. De asemenea, a cerut consumatorilor din New South Wales să ”reducă temporar consumul de energie”.
To minimise the stress on the system, AEMO is requesting consumers in New South Wales to temporarily reduce their energy usage, where safe to do so. pic.twitter.com/t87JgvObGA
— AEMO (@AEMO_Energy) June 15, 2022
AEMO nu a dat detalii cu privire la cât timp va dura suspendarea principalei piețe energetice a Australie. Acesta a spus într-o declarație: ”Plafonul de preț va rămâne până când prețurile cumulative en gros la energie electrică vor scădea sub pragul prețului cumulat”.
”AEMO, în calitate de operator național al sistemului energetic, va continua să monitorizeze situația și să ofere actualizări suplimentare în cazul în care condițiile se schimbă”, a adăugat acesta.
Joi, cel mai mare producător de energie electrică din Australia, AGL Energy, a declarat că se așteaptă să poată furniza mai multă energie întreprinderilor și consumatorilor în zilele următoare.
Are trei unități care au fost scoase din funcțiune la uzina sa pe cărbune din Bayswater, New South Wales. Ele se numără printre mai multe întreruperi planificate și neplanificate care au contribuit la provocarea crizei de energie. AGL a spus că una dintre unități ar trebui să revină în funcțiune joi, în timp ce alta va reveni online până sâmbătă.
Între timp, noul prim-ministru al Australiei, Anthony Albanese a declarat că criza va fi ridicată la o întâlnire cu premierii de stat care începe joi.
Lynne Chester, expert în energie de la Universitatea din Sydney, a declarat pentru BBC că factorii de decizie politică sunt conștienți de riscurile îmbătrânirii generatoarelor de zeci de ani.
”Reglementatorii din sector și factorii de decizie politică au ignorat constrângerile crescânde ale capacității activelor de generație învechite, alimentate de combustibili fosili, care domină sectorul”, a spus profesorul Chester.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News