Câţi dintre noi nu şi-ar fi dorit să putem stârpi gândacii de bucătărie într-o secundă, adevărat? Ei bine, acum este posibil iar cei mai fricoşi pot sta liniştiţi. Oamenii de știință au construit un robot care poate să ucidă astfel de insecte țintindu-le cu laser.
Cercetătorii de la Universitatea Heriot-Watt, din Edinburgh, Scoția, sunt cei care au construit robotul inteligent, scrie New Scientist. Deși ideea de a ținti dăunătorii cu un fascicul de lumină ucigaș pare desprinsă din filmele SF, dispozitivul nu a fost realizat pentru a aduce la realitate astfel de fantezii. Inventatorii mașinăriei cred că dispozitivul ar putea fi un înlocuitor ieftin și ecologic pentru insecticidele încărcate cu toxine, care fac rău mediului înconjurător.
În timp ce inginerii care au creat robotul spun că invenția lor ar putea fi folosită pentru a viza o varietate de insecte nedorite, ei cred că gândacii de bucătărie sunt subiectul ideal de testare, dată fiind rezistența acestora. ”Dacă îi poți ucide pe aceștia, atunci poți ucide orice dăunător”, a spus Ildar Rakhmatulin, coordonatorul proiectului.
Dispozitivul ucigaș este compus dintr-un computer minuscul, două camere și un laser de 1.600 de miliwați. Deși testele de până acum au fost promițătoare, cercetătorii spun că există loc de îmbunătățire. Următorii pași sunt antrenarea robotului să lovească anumite părți ale corpului insectelor, în special abdomenul.
Există o mulțime de feluri în care un astfel de robot s-ar putea face util. ”Dacă vorbim despre aplicații industriale sau agricole, este o posibilitate foarte serioasă. Este foarte ieftin, chiar și în comparație cu pesticidele, pentru că prețul laserului nu este atât de mare”, a spus Rakhmatulin.
Din păcate, însă, nu va putea intra prea curând în bucătăria noastră, pentru că, măcar pentru moment, nu este considerat destul de sigur. ”Nu va fi niciodată complet sigur”, a spus cercetătorul, explicând că laserele pot provoca leziuni oculare grave. „Părerea mea este că nu poate fi folosit pentru aplicații casnice”, a concluzionat inventatorul.
Gândacii de bucătărie sau blatidele sunt membri ai supraordinului Dictyoptera, care mai include termitele și mantidele (călugărițele). În prezent, în întreaga lume sunt descrise peste 4.600 de specii grupate în peste 460 de genuri. Denumirea științifică derivă din latinescul blatta, „o insectă care evită lumina”, care în latină clasică era aplicată nu numai gândacilor, ci și călugărițelor.
Ceea ce poate nu știai este că gândacii de bucătărie sunt un grup străvechi, cu strămoșii originari din perioada Carboniferului, care au trăit cu aproximativ 300-350 de milioane de ani în urmă. Acești strămoși ai blatidelor de astăzi sunt cunoscuți sub formă de fosile numite blatoide.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci