Echipa de cercetători, deja cunoscută pentru producerea altor pastile biotehnologice, a creat noua capsulă electronică, ingerabilă, inspirându-se din șopârla ”diavol spinos” (Maloch horridus).
Șopârla, cunoscută sub numele de ”diavol spinos”, se caracterizează printr-o piele acoperită cu țepi care creează șanțuri pentru a capta și a transporta apa, atunci când este disponibilă, spre gură. În acest fel șopârla este capabilă să supraviețuiască în deșerturile aride australiene.
Noua pastilă are o structură similară. ”FLASH – au explicat cercetătorii – este dotat cu șanțuri și o suprafață hidrofilă asemănătoare pielii micii reptile, care permite deplasarea și ocolirea lichidelor gastrice până ajung la țesuturi, favorizând contactul cu electrozii (așezați pe ea) și stimulare electrică”, scrie Today.
O echipă de cercetare condusă de cercetători de la Universitatea din Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) și Institutul de Tehnologie din Massachusetts ( Boston), a dezvoltat o nouă pastilă orală, bazată pe principiul de stimulare electrică, capabilă să regleze eficient, sigur și neinvaziv senzația de foame.
Este un electroceutic, adică un dispozitiv care stimulează nervii și modulează circuitele neuronale ale corpului prin impulsuri electrice, pentru a vindeca o anumită boală la fel ca un medicament.
În acest caz, stimulează electric celulele stomacului influențând eliberarea de hormoni care reglează apetitul. Potrivit echipei, această tabletă, redenumită FLASH, ar putea fi utilizată pentru a trata tulburările metabolice, gastrointestinale și neuropsihiatrice în mod neinvaziv și fără efecte adverse. Deocamdată a fost testat doar pe animale, dar în curând va fi testată și pe oameni. Cercetarea a fost publicată în Science Robotics.
Odată ingerată, pilula stimulează electric pereții stomacului modulând eliberarea grelinei (hormonul care stimulează apetitul) prin acțiunea nervului vag, care favorizează digestia prin conectarea sistemului digestiv și a creierului.
Tableta este alimentată de baterii care pot fi înghițite, care s-a dovedit că oferă stimulare timp de 20 de minute, apoi se excretă în două săptămâni de la ingestie.
Sistemul FLASH, testat deocamdată pe modele de porci, s-a dovedit a fi sigur și a fost excretat fără efecte secundare la animale. În curând va fi testat și pe oameni.
S-a demonstrat că noua pastilă este capabilă să regleze hormonii care controlează foamea și sațietatea, acționând și în diferite locații. Prin urmare, potrivit cercetătorilor, acesta ar putea fi utilizată pentru a trata o serie de tulburări diferite, cum ar fi tulburările metabolice și nutriționale (anorexia), gastrointestinale și neuropsihiatrice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu