A fost lansat "SOS mondial": Crește nivelul apei în Oceanul Pacific

Foto Pexels
Foto Pexels

ONU a emis un nou avertisment mondial.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un "SOS mondial" privind creşterea nivelului mării în Oceanul Pacific, marţi la summitul Forumului Insulelor Pacificului (PIF), dezvăluind cercetări care arată o creştere mai rapidă în regiune decât media globală, transmite Agepres.

"Sunt în Tonga pentru a emite un SOS mondial - Save our Seas (Salvaţi mările) - legat de creşterea nivelului mării. O catastrofă globală pune în pericol acest paradis din Pacific", a declarat Antonio Guterres.

Schimbările climatice sunt de vină!

Nivelul apei în Oceanul Pacific, ca și în alte oceane ale lumii, crește constant din cauza schimbărilor climatice globale. Această creștere este rezultatul principalelor două fenomene:

Topirea ghețarilor și a calotelor glaciare: Pe măsură ce temperaturile globale cresc, ghețarii și calotele glaciare din regiunile polare și montane se topesc, contribuind la creșterea volumului de apă în oceane.

Expansiunea termică a apei: Pe măsură ce apa oceanelor se încălzește, aceasta se extinde. Chiar și o mică creștere a temperaturii apei poate duce la o expansiune semnificativă a volumului acesteia, ceea ce contribuie la creșterea nivelului mării.

Aceste procese au avut și continuă să aibă un impact major asupra regiunilor de coastă, insulelor și ecosistemelor marine din Pacific. Creșterea nivelului apei în ocean poate duce la eroziune, inundații, și chiar la dispariția unor insule joase, punând în pericol comunitățile umane și biodiversitatea din aceste zone.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel