A fost modificată lista. Iată cine poate ieși mai devreme la pensie, fără penalizare.
Statul a modificat lista orașelor unde locuitorii pot ieși mai devreme la pensie din cauza poluării și fără nicio penalizare, iar actuala propunere de extindere a listei localităților în care se poate ieși mai repede la pensie ar fi cea de-a șaptea din ultima perioadă.
Statul român are datoria de a asigura condiţii egale de trai pentru toţi cetăţenii săi însă, există anumite regiuni care au fost supuse unui grad mai ridicat de poluare şi risc față de media naţională.
Una dintre regiunile poluate din România este în judeţul Hunedoara, unde activitatea minieră a fost principala sursă de dezvoltare timp de zeci de ani, se spune în expunerea de motive.
Astfel, locuitorii comunelor Vaţa de Jos și Răchitova din judeţul Hunedoara au fost expuşi de-a lungul timpului la numeroase mijloace de poluare, arată dcbusiness.ro.
Se doresc modificări și cu privire la pensia de urmaș
Printr-un proiect de lege înregistrat deja în Parlament, se dorește modificarea actualei reguli prin care se acordă pensia de urmaș, de care ar urma să beneficieze mai multe persoane.
De fapt, inițiativa legislativă vizează modificarea Legii pensiilor, cea din 2010. Astfel, dacă proiectul va parcurge cu bine întreg procesul de adoptare, de pensie de urmaș va beneficia inclusiv soțul supraviețuitor în cazul în care durata căsătoriei a fost mai mică de zece ani, dar de cel puţin un an.
În aceste cazuri, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se va diminua cu 0,58% pentru fiecare lună, respectiv cu 7% pentru fiecare an de căsătorie care lipseşte din durata de zece ani.
Așa cum scrie în Legea pensiilor, “pensia de urmaș se cuvine copiilor și soțului supraviețuitor, dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii”.
Condiția de bază pentru ca soțul supraviețuitor să aibă dreptul la pensie de urmaș pe toată durata vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, în cazul decesului partenerului, este ca durata căsătoriei să fi fost de cel puțin 15 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu