Nucleearelectrica și NuScale Power au semnat acordul pentru implementarea reactoarelor NuScale.
UPDATE: Reactoarele nucleare modulare mici pot fi plasate direct în regiunile care au nevoie reală de energie, ele având avantajul de a echilibra sistemul energetic atunci când sursele regenerabile, precum vântul şi soarele, nu produc energie, a declarat, joi, directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, la Glasgow, într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres.
"Vedem că reactoarele modulare mici pot ajuta sistemul energetic, pot ajuta la menţinerea arhitecturii curente a acestuia. Ele pot fi plasate în locaţiile termocentralelor pe cărbune, dar pot şi să echilibreze alte surse de energie 'curată', cum sunt regenerabilele. Energiile regenerabile sunt prin natura lor intermitente, aşa că atunci când avem un SMR (Small Modular Reactor, n.r.) flexibil chiar în acelaşi loc sau în acelaşi parc energetic acesta poate intra în acţiune într-un mod foarte ecologic şi poate compensa perioadele când vântul nu bate sau când nu e destul soare şi astfel să echilibreze sistemul energetic. Şi cum SMR-urile sunt mai flexibile şi mai uşor de plasat într-o locaţie, după cum reiese din studiile pe care USTDA (Departamentul American al Comerţului şi Dezvoltării - n. r.) le-a finanţat pentru noi, putem merge direct în regiunile care au nevoie reală de energie şi să echilibrăm sistemul energetic, pentru mai multă stabilitate, astfel încât să nu mai apară căderi de curent şi să continuăm să avem curent în case (...) şi să şi păstrăm locurile de muncă din domeniile industriale care consumă multă energie. SMR-urile reprezintă o modalitate facilă şi sigură de echilibrare a sistemului energetic, iar faptul că reactoarele de la NuScale sunt modulare te ajută să flexibilizezi producţia de energie într-un mod în care reactoarele nucleare tradiţionale nu o pot face. Deci, există o complementaritate între energia tradiţională nucleară, care reprezintă baza producerii nucleare a energiei, cu SMR-urile, care pe de altă parte aduc flexibilitate şi echilibru în sistem", a explicat Cosmin Ghiţă.
Directorul executiv al Nuclearelectrica a apreciat că autorizarea primită de NuScale Power din partea autorităţii de reglementare nucleară a SUA va avea un efect pozitiv în evaluarea care urmează să fie făcută în România de autoritatea de profil.
"Primul pas pe care trebuie să-l facem mai departe este să dezvoltăm un proiect complet într-una din locaţii, după care să obţinem autorizarea pentru acel proiect. Aprobarea din partea NRC (U.S. Nuclear Regulatory Commission - n. r.) ajută mult, iar regulatorul (local - n. r.) va evalua ulterior forma finală a proiectului detaliat pentru acea unitate unde vrem să plasăm reactorul, la una din locaţiile pe care le evaluăm în momentul de faţă prin USTDA. Deci, faptul că există autorizarea designului de către NRC ajută mult în evaluare", a adăugat Ghiţă.
Conform informaţiilor prezentate de oficialul Nuclearelectrica, instalarea în România a unei unităţi SMR complete cu 6 module ar crea în total 4.000 de locuri de muncă directe.
"O centrală cu un reactor NuScale de 6 module înseamnă crearea cu aproximativ 193 de locuri de muncă la centrala reactorului, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie, plus 4 milioane de tone de emisii de CO2 care nu se mai emit anual. (...) 4,6 gigawaţi de energie din cărbune ar trebui înlocuiţi în următoarea decadă. Dacă ar fi să înlocuim aceste cantităţi prin reactoare nucleare ale NuScale, doar teoretic vorbind ca să înţelegem magnitudinea, vorbim de aproape 2.000 de locuri de muncă în centralele reactoarelor, 5.855 de locuri de muncă în construcţii, peste 23.000 de locuri de muncă în producţie, plus eliminarea a 45 de milioane de tone de CO2 pe an", a susţinut Cosmin Ghiţă
- Știrea inițială -
România va construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR), după ce joi a avut loc ceremonia de semnare a parteneriatului între România și SUA pentru pentru implementarea SMR-urilor în țara noastră, scrie Mediafax.
Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica și John L. Hopkins, CEO NuScale Power au semnat Acordul de Cooperare (“Teaming Agreement”) pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) de tip NuScale în România.
Virgil Popeescu, ministrul Energiei, apeciază, într-o postare pe Facebook, că România va deveni lider regional în furnizarea de energie curată, şi în subsidiar, coagularea unui lanţ local de furnizori care să permită României să devină un hub investiţional şi furnizor de module de tip NuScale către statele din Europa Centrală şi de Est.
Parteneriatul a fost anunțat de președintele american Joe Biden şi preşedintele Klaus Iohannis. Casa Albă preciza într-un comunicat că acordul comercial va include construcţia unei uzine NUScale cu 12 module, iniţial urmând să fie create peste 6.000 de locuri de muncă în SUA şi România, inclusiv prin formule de cooperare, cu potenţialul de a fi create 30.000 de locuri de muncă în SUA şi România pe măsură ce proiectul se va dezvolta.
Şerban Valeca, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Institutului de Cercetări Nucleare de la Piteşti, a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, ce impact va avea construirea unui reactor nuclear de mici dimensiuni în România, în parteneriat cu SUA, dar şi cât de avansată este tehnologia care va fi folosită.
Citește articolul integral aici!
Subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională Bonnie Jenkins a anunţat la Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice că Statele Unite se angajează să acorde 25 de milioane de dolari pentru a sprijini extinderea accesului la energie nucleară curată, a informat biroul de presă al Ambasadei SUA, citând Departamentul de Stat.
Anunţul, cunoscut şi sub denumirea "Nuclear Futures Package", reprezintă eforturile mai multor departamente din cadrul guvernului Statelor Unite şi se referă la programe în derulare şi proiecte în curs de dezvoltare, cu scopul de a promova generarea de energie nucleară curată şi modernă, la scară largă, de a demonstra potenţialul pe care îl are hidrogenul produs în centralele nucleare de a alimenta tranziţia la energia curată şi de a promova tehnologii nucleare inovatoare, sigure şi securizate, cum sunt reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR).
Sub egida "Nuclear Futures Package", Statele Unite se bucură să fie partenere cu Polonia, Kenia, Ucraina, Brazilia, România şi Indonezia, printre alte ţări, şi să sprijine progresele făcute pentru atingerea obiectivelor acestor state cu privire la energia nucleară, se subliniază în comunicat. Eforturile includ consolidarea capacităţii, echipamente, studii de fezabilitate şi amplasare, proiecte demonstrative, vizite de studiu, vizite la situri, colaborare tehnică şi altele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu