Politicianul Șerban Nicolae a vorbit despre revenirea în formațiunea politică la a cărei înființări a participat.
Publicitate
"Pe unde mai sunteți în politică în momentul de față?”, a întrebat Răzvan Dumitrescu în emisiunea săptămânală "Ce se întâmplă" de la DC News.
"În Partidul Social Democrat. Sunt membru, practic am revenit la începutul anului. A fost o inițiativă comună și a conducerii, și a mea. Într-un fel, neplăcutul episod din 2020 nu s-a întâmplat din privința candidaturii – că nu m-am născut parlamentar, deși după trei mandate dădeam impresia că locul meu este în Parlament mai tot timpul – ci din cauza faptului că practic eram exclus din partidul la fondarea căruia participasem.
Am și acum o fotografie de la înregistrarea acestui partid la Tribunalul București, făcută pe treptele din față. Din păcate, o bună parte dintre cei care au fost prezenți acolo nu mai sunt printre noi. Mă refer la primul președinte al partidului, Oliviu Gherman, Petre Ninosu, Alexandru Lăpușan.
A fost pentru mine un punct sensibil și chiar dureros. Puteam să nu mai fiu parlamentar, s-a întâmplat în 2008. Am avut o pauză, nu am suferit. Mă întorc în profesie, profesez avocatura de peste 25 de ani acum, nici n-aș fi vrut să dau vreodată impresia că fără politică n-am vreun rost pe lume. În același timp, însă, nu pot să fiu nici total dezinteresat. Social vorbind, mă interesează să spun o opinie, să încerc să găsesc o soluție, chiar dacă nu pot participa la luarea deciziilor”, a răspuns Șerban Nicolae.
Șerban Nicolae, senator român în legislaturile 2004-2008, 2012-2016, 2016-2020, a vorbit la DC NEWS despre împotrivirea Austriei privind aderarea României la Spațiul Schengen.
"Sunt patru state care sunt membre în Schengen și care nu fac parte din Uniunea Europeană. Nu am auzit să se discute lucrul acesta. Nu se discută despre Consiliul Schengen care se ține înainte de Consiliul JAI. Eram curios să aflu și eu cam ce se discută acolo, cam care este atitudinea acolo. Cred că nu se ia nicio decizie, dar Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein sunt membre în Acordul Schengen fără a fi membre în Uniunea Europeană și fără a fi la masa Consiliului JAI.
Orice instrument poate fi folosit, orice relație, orice interes comun avem cu aceste state poate fi folosit în sensul convingerii celorlalți. E bine să spună ministrul de Interne al Germaniei sau ministrul francez de Interne: "Susținem România, vom vota pentru aderarea României". Avem o rugăminte în plus, avem o solicitare în plus, convingeți-i și pe ăia sau lămuriți-ne dacă nu cumva e un fel de ștafetă, astăzi e Olanda, mâine e Suedia...", a spus Șerban Nicolae în cadrul emisiunii "Ce Se Întâmplă" de la DC NEWS, moderată de Răzvan Dumitrescu.
Austria se opune vehement aderării României la Spațiul Schengen. Țara ar avea mai multe solicitări pentru a-și da acordul, iar una dintre ele ar fi modificarea legii offshore, potrivit informațiilor apărute în presă. În acest context, economistul Mircea Coșea a fost întrebat care sunt șansele țării noastre de a intra totuși în Schengen.
"Nu trebuie să dăm nimic. Suntem membri ai Uniunii Europene cu drepturi depline, nu trebuie să ne milogim pe nicăieri. Este un eșec al României de 10 ani de zile. Acum toată lumea aleargă din colț în colț, fac declarații, se întâlnesc cu fel de fel de reprezentanți, dar de 10 ani de zile nu s-a făcut nimic pentru Schengen. Ministerul de Externe, europarlamentarii, ambasadorii noștri, nimeni nu a făcut nimic. Acum câteva luni de zile problema Schengen a fost ridicată de Germania, dacă vă amintiți, pentru că trage ca transporturile să fie fluidizate înspre și dinspre Ucraina. Eu cred că problema este mult mai complicată și ține de o anumită politică a UE punând în față anumite țări, a pus Olanda, a pus Suedia, acum pune Austria.
De fapt, ar putea să discutăm despre un cordon de siguranță pe care Uniunea Europeană vrea să îl facă la Marea Neagră și la limita războiului cu Ucraina, cu două țări care din nefericire sunt în preajma Mării Negre și a conflictului din Ucraina: România și Bulgaria, și care trebuie să sufere în continuare niște restricții. Nu cred că se va rezolva problema Schengen. Ține de o politică global europeană și de situația războiului din Ucraina", a spus Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News