A fost vindecat de HIV al 6-lea om din lume. Trăia cu virusul de 30 de ani

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Un bărbat care suferea de infecţia cu HIV a intrat în remisie şi s-a vindecat complet. A rămas cunoscut în istoria medicinei drept "pacientul din Geneva" sau al 6-lea caz care a răspuns la tratament.

Medicii au anunțat oficial că încă o persoană infectată cu HIV a intrat în remisie pe termen lung, ceea ce înseamnă că este „vindecată”. Cunoscut sub numele de „pacientul din Geneva”, este al șaselea om din lume diagnosticat cu HIV și declarat în afara pericolului.

Anunţul a fost făcut de Hôpitaux Universitaires de Genève (HUG) și de Institutul Pasteur din Paris.

În cazul celor cinci cazuri din trecut pacienţii au fost vindecaţi de HIV în urma unui transplant de măduvă osoasă. Transplantul conținea celule stem de la un donator cu o mutație a genei CCR5 despre care se știe că împiedică HIV să se răspândească în celulele sănătoase. Cazul celui de-al șaselea pacient se aseamănă, pe alocuri, cu povestea celorlalţi cinci, dar cu o diferență: bărbatul a primit un transplant de măduvă osoasă de la un donator care nu era purtător al mutației CCR5.

Trăia cu HIV de 30 de ani

„Durata nedetectabilității după întreruperea tratamentului – 20 de luni – nu are precedent la persoanele care au primit un transplant de măduvă în absența mutației CCR5”, au declarat într-un comunicat dr. Alexandra Calmy, director al Unității HIV/SIDA de la Spitalele Universitare din Geneva, și dr. Asier Sáez-Cirión, șeful Unității de rezervoare virale și control imunitar de la Institutul Pasteur.

Omul a fost depistat cu HIV la începutul anilor 1990 și de atunci a primit terapie antiretrovirală în permanenţă. În 2018, a primit un transplant de celule stem pentru a trata o formă agresivă şi galopantă de leucemie. În urma transplantului, testele au arătat că celulele sale sanguine fuseseră înlocuite în întregime cu celulele donatorului, iar numărul celulelor infectate cu HIV scăzuse semnificativ.

Treptat s-a slăbit doza iar tratamentul cu antiretrovirale a fost întrerupt definitiv în noiembrie 2021, scrie IFLScience. La peste 20 de luni de la oprirea terapiei, în organismul individului nu s-au mai găsit urme ale virusului sau răspunsuri imune împotriva virusului, astfel că pacientul a fost realmente vindecat de boală. „Ceea ce mi s-a întâmplat este minunat și magic – acum ne putem concentra pe viitor”, a declarat pacientul din Geneva potrivit sursei citate.

Cercetătorii au subliniat că acest caz cu totul remarcabil nu înseamnă neapărat că s-a descoperit un tratament  generalizat revoluţionar împotriva HIV, dar sunt speranţe în acest sens iar ştiinţa face paşi în direcţia potrivită Deocamdată, cazurile de remisiune pe termen lung  sunt destul de rare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel