Un bărbat a găsit în Focșani o geantă plină de bani pe care a hotărât să o predea poliției locale.
Un bărbat din Vrancea a găsit sâmbătă o geantă cu bani în incinta unei bănci din municipiul Focșani. Acesta, fiind de bună credință, a predat banii polițiștilor locali, suma găsită fiind una consistentă, scrie Vrancea24.
După mai multe verificări ale polițiștilor, cel care a pierdut geanta a fost identificat și invitat la sediul Poliției Locale a Municipiului Focșani pentru a-i fi returnată suma de bani. „Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă”. (Poliția Locală Focșani)
Cei care găsesc bani se pot adresa Poliției Locale sau patrulelor de Poliție aflate în apropiere. Bunurile găsite fără proprietar, conform Codului Civil, trebuie să fie returnate de cel care a intrat în posesia lor.
(1) Bunul sau prețul obținut din valorificarea lui se va remite proprietarului, dacă acesta îl pretinde, sub sancțiunea decăderii, în termenul prevăzut la art. 942 alin. (2) teza a II-a, însă nu mai înainte de a se achita cheltuielile legate de păstrarea bunului.
(2) De asemenea, în cazul bunurilor cu valoare comercială, proprietarul este obligat să plătească găsitorului o recompensă reprezentând a zecea parte din preț sau din valoarea actuală a bunului. Obligația de plată a recompensei nu există în cazul prevăzut la art. 943, dacă găsitorul este persoana care deține spațiul ori un reprezentant sau un angajat al acesteia.
(3) În cazul în care proprietarul a făcut o ofertă publică de recompensă, găsitorul are dreptul de a opta între suma la care s-a obligat proprietarul prin această ofertă și recompensa fixată de lege ori stabilită de către instanța judecătorească.
(4) Dacă bunul ori prețul nu este pretins de proprietarul originar, el va fi considerat lucru fără stăpân și remis găsitorului pe bază de proces-verbal. În acest caz, găsitorul dobândește dreptul de proprietate prin ocupațiune. Dovada ocupațiunii se poate face prin procesul-verbal menționat sau prin orice alt mijloc de probă.
(5) Dacă găsitorul refuză să preia bunul sau prețul, acesta revine comunei, orașului sau municipiului pe teritoriul căruia a fost găsit și intră în domeniul privat al acestuia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News