A început DEŞERTIFICAREA Europei. Avertisment pentru întreaga planetă

Fotografie creată de Krisp Cut, de la Pexels
Fotografie creată de Krisp Cut, de la Pexels

Cercetătorii atrag atenţia că procesul de deşertificare a Europei a început deja, iar fenomenul este vizibil chiar într-o regiune care, de altfel, era umedă până recent. 

În zona mediteraneană, solul se degradează şi se transformă în deşert mai repede decât oriunde altundeva în UE, potrivit unui nou studiu. Experţii avertizează asupra faptului că efectele combinate ale practicilor nesustenabile de exploatare a terenurilor şi ale schimbărilor climatice au epuizat resursele finite. 

Comisia Europeană atrage şi ea atenţia că până la 70% din solul UE îşi pierde capacitatea de a îndeplini funcţii ecologice cruciale. Spre exemplu, în zona mediteraneană solul este susceptibil intruziunii apei de mare, eroziunii, secetei şi incendiilor de vegetaţie, regiunea având, printre altele, cea mai mare rată de erodare din UE. dar şi cea mai mică rată de materie organică din sol. 

Nici creşterea populaţiei nu ajută, pentru că solul clasic a fost înlocuit cu beton, asfalt, iar asta a dus la contaminarea solului cu metale grele şi pesticide. Când solul este sănătos, acesta drenează apă şi ajută la creşterea a 95% din mâncare. Astfel, roşiile, strugurii şi măslinele atât de apreciate din zona mediteraneană sunt acum în pericol, pentru că solul nu mai funcţionează cum ar trebui. 

"Schimbările din agricultură, cumulate cu schimbările destinaţiei solului, duc la pierderi importante de habitat. Este un motiv de îngrijorare, pentru că regiunea mediteraneană este caracterizată de biodiversitatea extraordinară, cu multe specii. Per total, este o lipsă generală de interes pentru salvarea regiunii2, atrag atenţia specialiştii, conform ScienceAlert. 

Încălzirea globală, pericol pentru omenire. Climatolog român, avertisment: Impactul psihologic al lipsei zăpezii. Riscuri asociate

limatologul Adina Eliza Croitoru avertizează că iernile mai calde și lipsa zăpezii îi afectează pe oameni și din punct de vedere psihologic, iar aceste schimbări climatice vor avea impact major asupra sănătății populației.

Încălzirea globală este un adevărat pericol pentru omenire. Schimbările climatice sunt tot mai vizibile, iar lipsa zăpezii în plină iarnă în multe locuri din ţară este un motiv de îngrijorare nu doar pentru agricultori şi cei cu afaceri în turismul montan, ci şi pentru climatologi, şi are un impact psihologic important asupra populaţiei, consideră Adina Eliza Croitoru, profesor universitar la Facultatea de Geografie de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, expert în schimbări climatice şi fenomene meteo extreme, domeniu pe care îl studiază de 15 ani. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel