Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre beneficiile pe care le aduce postul.
A început postul Crăciunului, iar o mare parte dintre credincioși renunță la consumul de carne, lactate și ouă. Mihaela Bilic, specialist nutriționist, a vorbit recent despre beneficiul postului pentru organism, atât din punct de vedere mental cât și fizic.
”Este un exerciţiu care mai degrabă ne face să fim orgolioşi şi ne hrăneşte ego-ul. Apoi, din punct de vedere al pauzei pe care o luăm de la produse de origine animală, din nou eu îl consider un lucru pozitiv, pentru că, atunci când ai de toate, nu le mai apreciezi. De ce să nu ne gândim şi la organismul nostru?! Este foarte bine să avem şi proteine de origine vegetală şi să-i dăm corpului nostru şi metabolismului pauză de la digestia produselor de origine animală. E o chestiune, până la urmă, de alimentaţie diversificată şi dietă echilibrată”, a declarat nutriționistul Mihaela Bilic pentru radioconstanta.ro.
Postul Crăciunului începe luni, 15 noiembrie, şi se încheie vineri, 24 decembrie, ziua din Ajunul Crăciunului fiind o zi de post negru, numit şi post aspru. Dezlegarea la toate alimentele de dulce se face însă numai după Sfânta Liturghie de Crăciun, din data de 25 decembrie.
Postul Crăciunului este mai puțin sever, deoarece este închinat bucuriei Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.
Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte.
duminică, 21 noiembrie
marți, 23 noiembrie
joi, 24 noiembrie
sâmbătă, 27 noiembrie
duminică, 28 noiembrie
marți, 30 noiembrie
sâmbătă, 4 decembrie
duminică, 5 decembrie
luni, 6 decembrie
marți, 7 decembrie
joi, 9 decembrie
sâmbătă, 11 decembrie
duminică, 12 decembrie
luni, 13 decembrie
sâmbătă, 18 decembrie
duminică, 19 decembrie
Dezlegarea la pește nu este pentru toți credincioșii, ci doar pentru cei care au ținut post. Părintele profesor George Istodor a spus, la DCNews, că dezlegarea la pește se referă doar la cei care s-au ostenit cu postul: „Eu fac mereu precizarea nu pentru credincioșii care vin mereu la biserică, ci pentru cei care vin rar: dezlegarea la pește este pentru oamenii care au ținut post. Dezlegarea la pește sau la anumite produse alimentare este exclusiv pentru cei care țin post, adică pentru cei care respectă rânduiala bisericii.”
Zilele de post cu dezlegare la peşte nu sunt nicidecum zile de încălcare a postului, ci zile de post cu mângâiere, în care postirea ca jertfă ascetică se combină cu bucuria prezenţei Mântuitorului în mijlocul credincioşilor.
CITEȘTE ȘI: Rugăciunea care se citește în Postul Crăciunului
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu