A început procesul lui Bialiatski în Belarus. Laureatul Nobelului pentru Pace, trimis în judecată de regimul lui Lukașenko

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Procesul activistului pentru drepturile omului, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Ales Bialiatski, a început în Belarus.

 

 

Bialiatski, în vârstă de 60 de ani, a fost arestat în cadrul protestelor antiguvernamentale din 2021, iar susținătorii săi spun că regimul autoritar al liderului din Belarus, Alexander Lukașenko, încearcă să-l reducă la tăcere.

El este acuzat de contrabandă cu numerar pentru a finanța activitatea opoziției, potrivit Centrului pentru Drepturile Omului Viasna (Primăvara), pe care l-a fondat Bialiatski.

El riscă până la 12 ani de închisoare, potrivit BBC.

El a fost arestat în 2021, în urma protestelor masive de stradă din cauza alegerilor disputate pe scară largă, care l-au menținut pe Lukașenko la putere.

Manifestanții au fost întâmpinați cu brutalitate de către poliție, iar criticii lui Lukașenko au fost în mod regulat arestați și închiși în timpul protestelor, care au început în 2020.

Bialiatski, care a fost unul dintre cei trei câștigători ai Premiului Nobel pentru Pace 2022, a fost reținut fără proces de la arestarea sa.

El este acum în instanță alături de doi colegi de campanie, Valentin Stefanovich și Vladimir Labkovich.

Viasna a postat joi pe Twitter fotografii care păreau să-l arate pe Bialiatski în sala de judecată.

Organizația a spus că el și colegii săi inculpați riscă între șapte și 12 ani de închisoare.

Șeful Comitetului Nobel norvegian, Berit Reiss-Andersen, a declarat la acordarea premiului 2022 că „autoritățile guvernamentale au căutat în mod repetat să-l reducă la tăcere” pe Bialiatski.

„În ciuda greutăților personale extraordinare, domnul Bialiatski nu a cedat nici măcar un centimetru în lupta sa pentru drepturile omului și democrație”, a adăugat ea la acea vreme.

Cu puțin timp înainte de arestarea sa, în 2021, domnul Bialiatski a scris pe pagina sa de Facebook că autoritățile din Belarus „acţionează ca un regim de ocupaţie”.

Bialiatski a înființat Viasna în 1996, ca răspuns la reprimarea brutală a protestelor de stradă din acel an de către Lukașenko, care este președinte al Belarusului din 1994.

Organizația a sprijinit demonstranții întemnițați și familiile acestora și a documentat modul în care autoritățile au torturat prizonierii politici.

Bialiatski a fost condamnat la trei ani de închisoare în 2011,  pentru acuzații de evaziune fiscală, pe care le-a negat.

Lukașenko, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, conduce Belarusul cu o mână de fier și a fost descris în trecut în Occident drept ultimul dictator al Europei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel