A început recesiunea de iarnă în economia europeană: ”Rusia a aruncat din nou umbra întunecată a războiului pe continentul nostru”

comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni. Sursa Agrepres.
comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni. Sursa Agrepres.

UE se confruntă cu recesiune de iarnă, în timp ce războiul lovește economia.

Alegeri prezidentiale 2024

Comisia Europeană se așteaptă acum ca UE și zona euro să se contracte în ultimul trimestru al acestui an și primul trimestru al anului 2023, ceea ce înseamnă o recesiune tehnică, înainte de a reveni la o creștere pozitivă în primăvara anului viitor, potrivit Politico.

Previziunile de creștere pentru 2023 au fost reduse la 0,3% atât în ​​UE, cât și în zona euro, o reducere de peste un punct procentual față de estimările anterioare din iulie. 

Degradarea este în mare parte consecința războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a exacerbat criza energetică și a condus la creșterea inflației, precum și a înăsprit condițiile financiare și a afectat încrederea întreprinderilor.

”Ne apropiem de sfârșitul unui an în care Rusia a aruncat din nou umbra întunecată a războiului pe continentul nostru”, a declarat comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni.

”Prețurile în creștere ale energiei și inflația vertiginoasă își iau acum roadele și ne confruntăm cu o perioadă foarte dificilă atât din punct de vedere social, cât și din punct de vedere economic”, a spus el.

Se așteaptă acum trei țări să înregistreze o creștere negativă în 2023: Germania, cu 0,6%, Letonia, cu 0,3% și Suedia, cu 0,6%.

Se așteaptă ca doar patru țări să crească peste 1% - Irlanda, Malta, România și Bulgaria -, restul cu 1% sau mai puțin.

Între timp, așteptările privind PIB-ul pentru acest an au fost crescute la 3,2% în blocul monetar unic și la 3,3% pentru UE în ansamblu, în creștere față de 2,6 și 2,7 anterior, în mare parte datorită performanței puternice din sectorul serviciilor, deoarece consumatorii s-au grăbit să cheltuiască economiile. 

Executivul UE a dat, de asemenea, prima sa prognoză pentru 2024, care prevede revenirea creșterii în bloc cu 1,5% în zona euro și 1,6% în UE.

De asemenea, Comisia se așteaptă ca inflația să rămână mai ridicată pentru mai mult timp, la 8,5% în zona euro în acest an și 6,1% în următorul, peste 7,6% și, respectiv, 4% prognozate anterior.

În mod similar, în UE se așteaptă acum că prețurile vor crește cu 9,3% față de an și vor rămâne ridicate la 7% în 2023 - în creștere față de 8,3% și 4,6% anterior.

Creșterea ocupării forței de muncă se va opri și în 2023, inversând o tendință care a adus ocuparea forței de muncă în bloc la niveluri record după pandemie. Şomajul va înregistra o creştere la 7,2% în zona euro şi la 6,5% în UE în 2023.

Citește și:

Von der Leyen: Putin a făcut totul pentru a aduce Europa în genunchi, dar a eșuat

În timpul discursului său ținut la sesiunea plenară a Parlamentului European de la Bruxelles, Ursula von der Leyen a declarat:

”De când a început războiul, Putin a redus cu 80% din exporturile de gaze din conducte către Europa. În doar opt luni, am reușit să le înlocuim pe majoritatea și ne-am umplut depozitul cu 95%, reducând în același timp consumul de gaz cu 15%”, a adăugat von der Leyen, potrivit Agenzia Nova.

”Nu am uitat cum Putin a încercat să facă presiuni asupra noastră prin intermediul energiei”, a spus președintele Comisiei, amintind preocupările cu care a trebuit să se confrunte Europa de la începutul conflictului din Ucraina. ”Nu doar că acest scenariu întunecat de întreruperi de curent în UE nu s-a împlinit, dar acum suntem pe deplin pregătiți pentru iarnă. Și mai presus de toate, prețurile la gaze au scăzut cu aproximativ două treimi față de august”, a continuat ea în discursul său.

”Putin a încercat să facă totul pentru a ne aduce în genunchi, dar a eșuat complet. Fiecare dintre noi și-a făcut partea lui pentru ca acest lucru să se întâmple și putem fi mândri de asta”, a concluzionat von der Leyen... citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel