Actrița Natașa Raab, nominalizată la Premiul Gopo pentru cea mai bună actriță în rol principal, ca urmare a interpretării rolului principal din filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenții” (2011), a murit la vârsta de 70 de ani, a transmis UNITER. Din anul 2020 a fost diagnosticată cu boala Parkinson.
”Ne despărţim de Natașa Raab (15 iulie 1953 – 23 octombrie 2023). UNITER îşi exprimă tristeţea la aflarea veştii că îndrăgita actriţă de teatru şi film, Natașa Raab ne-a părăsit. După absolvirea facultății a devenit actriță la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, dar a colaborat și cu Teatrul Odeon și Teatrul Național Cluj. În 1991, la Gala UNITER, a fost distinsă cu premiul criticii pentru rolul Elena Andreevna din spectacolul „Unchiul Vanea”, regia Mircea Cornișteanu, producție a Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova.
În 2011 a fost nominalizată la Premiile Gopo pentru rolul din filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenții”. O actriţă cu un farmec aparte, o prezență încântătoare, un om jovial și expansiv, cu o energie debordantă. Ne vor lipsi buna dispoziție și voioșia pe care o imprima când venea în vizită la UNITER, ca un taifun, între două filmări...
Pentru cei care doresc să își ia rămas bun, ceremonia de înmormântare va avea loc miercuri, 25 octombrie, la Cimitirul Ungureni din Craiova. Revenim cu detalii. Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!”, a transmis UNITER.
Actriţa Nataşa Raab-Guţul s-a născut la 15 iulie 1953, la Huedin, judeţul Cluj.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1988, la clasa profesorului Mircea Albulescu. A fost actriţă la Teatrul Naţional din Craiova. Era doctor în ştiinţe umaniste - filologie, Universitatea Craiova - cum laudae, susţinând examenul de doctorat în februarie 2004.
VEZI ȘI: Natașa Raab, declarații cutremurătoare: Aş vrea să mor, să merg după soţul meu - https://www.dcnews.ro/natasa-raab-declaratii-cutremuratoare-as-vrea-sa-mor-sa-merg-dupa-sotul-meu_739038.html
În teatru a fost Elena Andreevna, în "Unchiul Vanea" de Cehov, în regia lui Mircea Cornişteanu, Gittel Mosca, în "Doi pe un balansoar", de E. Gibbson, în regia Danielei Peleanu, Nina, în "Escu", de Tudor Muşatescu, Clover, în "Ferma Animalelor", Passallaqua, în "Carlo contra Carlo", de Paul Ioachim, Ducesa savantă, în "Improvizaţia de la Versailles", de Moličre, Lisse Schiller, în "Tărâmuri întunecate", de Harding Lemay, în regia lui Tom Ferriter, Rosencrantz, în "Hamlet", de W. Shakespeare, Fräulein, în "Gaiţele", de Alexandru Kiriţescu, Dresoarea de tigri, în "Careul", de C. Voiculescu, Doica, în "Phaedra", în regia lui Silviu Purcărete, Pictorul, în "Timon din Atena", de W. Shakespeare, Femeia, în "Naşterea", de C. Voiculescu, în regia lui Bogdan Cristian Drăgan, Anna Petrovna, în "Revizorul" de Gogol, Anca, în "Năpasta", de I. L. Caragiale, Hangiţa, în "Îmblânzirea scorpiei", de W. Shakespeare, Doica, în "Romeo şi Julieta", de W. Shakespeare, Cap de rinocer, în "Rinocerii" de Eugene Ionesco, Barbara, în "Dimineaţa de după...", de Peter Quilter, etc.
VEZI ȘI: Natașa Raab, mărturisiri cutremurătoare: Am o boală care îmi afectează creierul - https://www.dcnews.ro/natasa-raab-marturisiri-cutremuratoare-am-o-boala-autoimuna-care-imi-afecteaza-creierul_736834.html
Unul dintre rolurile importante ale actriţei a fost cel al Olgăi Cerchez din filmul "Poziţia copilului" (regia Peter Călin Netzer, 2013), film distins cu Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, primul trofeu "Urs de Aur" acordat cinematografiei româneşti pentru un lungmetraj.
A obţinut numeroase premii, încă de la începutul carierei, pentru interpretarea ei, apreciată deopotrivă de public şi de critici: Premiul I - pentru cel mai bun recital de poezie populară - "Bocet pentru o viaţă" - Festivalul de artă studenţească, Timişoara 1979; Premiul I de interpretare pentru rolul Femeii din "Om de omenie" (regia C. Naum), la Teatrul Studenţesc "Podul" - Festivalul de artă studenţească, 1979; Premiul I de interpretare la Gala Comediei Româneşti, Galaţi 1988, pentru rolul Severina din "Stress" de M.R. Iacoban (regia Mircea Albulescu); Premiul I la Festivalul Tânărului Actor, Costineşti 1988; Premiul UNITER pentru debut 1989, pentru rolul Elena Andreevna din Unchiul Vanea de A.P. Cehov; nominalizare pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Teatru Experimental Cairo 2002, în "Naşterea" de Constantin Voiculescu (regia Bogdan Cristian Drăgan); nominalizare pentru cea mai bună actriţă cu rolul Anca din "Năpasta" de I.L. Caragiale (regia Kincses Elemer), la Festivalul dramaturgiei româneşti, Timişoara 2003; distincţia "Meritul cultural pentru artă scenică".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News