A murit actrița Shelley Duvall, ”maestră în interpretarea personajelor care se prefac fericite când sunt triste”

Captură de ecran / Foto: Video Youtube Bobzeda
Captură de ecran / Foto: Video Youtube Bobzeda

Shelley Duvall a murit la vârsta de 75 de ani.

Actrița americană Shelley Duvall, cunoscută pentru filmele ”The Shining”, ”Annie Hall” și ”Nashville”, a murit la vârsta de 75 de ani.

Partenerul ei, Dan Gilroy, a confirmat vestea.

„Draga, dulcea, minunata mea parteneră de viață și prietenă ne-a părăsit. Prea multă suferință în ultima vreme, acum e liberă. Zboară departe, frumoasă Shelley”, a spus el, potrivit publicației The Hollywood Reporter.

Ea a murit în somn din cauza unor complicații ale diabetului, în casa ei din Texas, a spus Gilroy.

Altă aparție a actriței Duvall este drama ”3 Women” din 1977, regizată de Robert Altman, pentru care a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Cannes și a fost nominalizată pentru un Bafta.

Trei ani mai târziu, a jucat rolul personajului Olive Oyl alături de Robin Williams în versiunea muzicală a lui Altman a filmului Popeye.

A dispărut de pe ecrane timp de două decenii, înainte de a-și face revenirea în filmul ”The Forest Hills” din 2023.

Cu ochii ei mari și căprui și carisma ei excentrică, Duvall era o prezență distinctivă și convingătoare.

Carieră din 1970

Și-a început cariera și colaborarea cu Altman în 1970, în comedia ”Brewster McCloud”, iar cei doi s-au reunit în 1971 pentru ”McCabe and Mrs Miller”.

După ce a filmat interpretarea unei femei care se îndrăgostește de un spărgător de bănci din anii 1930 în următorul lor film, ”Thieves Like Us”, Altman i-a spus: ”Știam că ești bună, dar nu știam că ești grozavă”.

Ea a spus că această remarcă a fost ”motivul pentru care a devenit actriță".

Regizorul a continuat să fie alături de ea, spunând odată că ”a fost capabilă să oscileze în toate părțile pendulului: fermecătoare, prostuță, sofisticată, patetică, chiar frumoasă”.

Altman a distribuit-o din nou în filmul ”Nashville” din 1975, satira sa despre societatea, politica și muzica country din SUA.

În următoarea lor colaborare, ”3 Women”, Duvall a interpretat rolul unei bătrâne vorbărețe, adeptă a trendurilor, care merge la spa. Anne Billson, scriitoare și critic de film, l-a catalogat drept cel mai bun rol al ei și ”pur și simplu una dintre cele mai bune prestații din anii 1970”.

Între timp, tot în 1977, Duvall a interpretat-o în mod memorabil pe Pam în filmul ”Annie Hall”.

Cel mai cunoscut rol al ei a fost, probabil, Wendy, în filmul clasic de groază al lui Stanley Kubrick din 1980, ”The Shining”.

Filmările au fost un calvar. „A trebuit să plâng 12 ore pe zi, toată ziua, ultimele nouă luni la rând, cinci sau șase zile pe săptămână”, și-a amintit Duvall cândva.

Duvall a mai jucat în filme precum ”Time Bandits” al lui Terry Gilliam și ”Roxanne” cu Steve Martin.

De asemenea, ea și-a înființat propriile companii de producție și a realizat și găzduit îndrăgita emisiune TV pentru copii ”Faerie Tale Theatre” din anii 1980.

”Victima unei industrii cinematografice capricioase”

Aparațiile sale s-au diminuat în anii '90, cu ”The Portrait of a Lady” al lui Jane Campion în prim plan, și a dispărut de pe radar în 2002.

Ziarul New York Times a atribuit dispariția ei aparentă impactului cutremurului din 1994, care i-a avariat casa din Los Angeles, și stresului provocat de cancerul fratelui ei.

Discutând despre absența sa prelungită de pe ecran, ea a declarat ziarului în mai că a fost victima unei industrii cinematografice capricioase. ”Am fost un star. Am avut roluri principale. Oamenii cred că este vorba doar de îmbătrânire, dar nu este așa. Este vorba de violență”, a spus ea.

Solicitată să explice, ea a spus: „Cum te-ai simți dacă oamenii ar fi foarte drăguți și apoi, dintr-o dată, pe neașteptate, s-ar întoarce împotriva ta? Nu ți-ar veni să crezi dacă nu ți s-ar întâmpla ție. De aceea ești rănit, pentru că nu poți crede că este adevărat”.

Îngrijorările cu privire la sănătatea ei au apărut atunci când ea a apărut la o emisiune TV în 2016 și a spus: ”Sunt foarte bolnavă. Am nevoie de ajutor”.

Ea a vorbit, de asemenea, despre forțe malefice care erau hotărâte să îi facă rău, conform BBC, care citează New York Times.

Vorbind despre acea perioadă, Gilroy a declarat pentru sursa citată anterior că a devenit ”paranoică și cam delirantă”.

Întrebată de ziar de ce a acceptat să revină pe ecran în ”The Forest Hills”, ea a răspuns: ”Am vrut să joc din nou. Și apoi tipul ăsta a continuat să mă sune, așa că am ajuns să o fac”.

Romanciera Nicole Flattery a scris în Financial Times în 2023 că întoarcerea ei a arătat că magia ei a rămas intactă.

Într-un articol în care o numea ”vedeta de film supremă”, Flattery rezuma talentul ei, scriind: ”Este o maestră în interpretarea personajelor care se prefac fericite când sunt triste, frumusețea lor mascând profunzimea”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel