Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a avut România, a murit la vârsta de 71 de ani.
UPDATE 3: "O veste extrem de tristă, astăzi! Multiplu campion olimpic, mondial şi european, Ivan Patzaichin a fost unul dintre cei mai mari sportivi pe care i-a avut România. Îţi mulţumim pentru tot ce ai făcut pentru sport şi pentru România!", a scris Florin Cîţu pe Facebook.
UPDATE 2: Familia lui Patzaichin a postat un mesaj pe pagina de Facebook a fostului sportiv.
"Ivan a plecat. Și nu se mai întoarce. Familia", se arată în mesaj.
UPDATE: Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a venit cu un mesaj pe reţelele de socializare după această veste tristă.
"E legendă... un CampiOM s-a transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi. Povestea sa e povestea succesului, a bunului simț și a caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat înapoi înzecit și a inspirat oamenii să trăiască frumos. Dincolo de medaliile strălucitoare, 7 olimpice ( 4 de aur), cele 21 mondiale (8 de aur), a fost un OM dăruit și generos. Drum lin, Ivan! Veșnic în inimile noastre!
Condoleanțe familiei! Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească!", au scris cei de la COSR pe Facebook.
Ivan Patzaichin era cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară, unde a câștigat medalii la edițiile din 1968, 1972, 1980 și 1984. 22 de medalii mondiale are "Amiralul" în palmaresul său, 9 de aur, 4 de argint şi 9 de bronz
De 3 luni, fostul mare sportiv era internat la Spitalul „Elias”, după ce a fost diagnosticat cu o boală incurabilă. Starea lui s-a agravat în ultima lună, iar astăzi a încetat din viață, scrie GSP.ro.
"Vreau să vă mulțumesc, în numele compatrioților noștri, dar și al meu personal, pentru că ați rămas alături de sportivii noștri, dar și de oamenii locului în care v-ați născut, ați copilărit și de care v-ați desprins o vreme. Ați lipsit puțin, cu ceva treabă. Ca să deveniți cel mai mare campion la vâslit din toate timpurile.
Ați pornit în marea călătorie a vieții din satul Mila 23 din Delta Dunării, dintr-o familie simplă de pescari lipoveni.
Conform tradiției locului, ar fi trebuit să ajungeți pescar, dar ați știut tot timpul că viața avea să vă rezerve o călătorie importantă, tot pe apă, către un loc fruntaș pe scena mondială a sportului. Așadar, ați ales să vă urmați visul nu pentru că a fost ușor, ci tocmai pentru că se anunța teribil de greu.
Doar amintind performanțele dumneavoastră remarcabile putem intui câtă hotărâre, perseverență și cât efort au fost necesare pentru a le atinge.
Ați reușit să deveniți cvadruplu campion olimpic și să câștigați zeci de medalii la competițiile mondiale, europene și balcanice. Vi s-au atribuit, pe bună dreptate, titulaturile de cel mai bun canoist din istoria României și de mare sportiv al lumii.
Onorată audiență,
Ivan Patzaichin a făcut performanță într-o epocă foarte diferită de cea de astăzi. În prezent, sportivii români au nevoie nu doar de astfel de modele de performanță, precum Ivan Patzaichin, ci au nevoie și de susținerea fermă și concretă din partea statului pentru a putea obține rezultate.
Din păcate, și am spus aceste lucruri de multe ori, guvernanții de până acum nu au așezat sportul pe lista priorităților naționale.
Dar nu intenționăm să rămânem în urmă, ci va trebui să îndreptăm lucrurile și în acest domeniu.
Guvernul recent instalat a înțeles că sportul de performanță trebuie susținut de la cel mai înalt nivel, fără discuție. Aștept un plan concret cât mai curând și sunt convins că rezultatele nu vor întârzia să apară.
Domnule Ivan Patzaichin,
Sunteți simbolul unei generații de campioni olimpici care au scris istoria sportului românesc, dar, dincolo de toate acestea, sunteți un om care nu a uitat nicio clipă locul de unde a plecat.
Ați revenit în mijlocul oamenilor din Deltă pentru a încerca să contribuiți la restabilirea echilibrului și armoniei în relația omului cu natura. O relație de care adesea uităm să ne îngrijim.
Astăzi, sunteți un adevărat ambasador al sportului, al Deltei Dunării, al tradițiilor și valorilor românești.
Prin felul special în care reușiți să îmbinați domenii precum sportul, ecoturismul, ecologia și antreprenoriatul, inspirați români de toate vârstele. Vă sunt recunoscător pentru că vă dedicați cu atâta energie promovării ecoturismului, mișcării în aer liber și naturii", a declarat atunci preşedintele Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News