A murit Costas Simitis, premierul care a dus Grecia în zona Euro

Doliu în Grecia. 

Fostul prim-ministru grec, Costas Simitis, care a condus Grecia în aderarea la moneda unică europeană în 2001, a murit duminică, la vârsta de 88 de ani, în casa sa de vară din Peloponez, relatează Reuters.

Simitis, profesor de drept și reformist, a preluat conducerea partidului socialist PASOK în 1996 și a fost prim-ministru până în 2004.

„Cu tristețe și respect, îi aduc un ultim omagiu lui Costas Simitis, un adversar politic demn și nobil, dar și prim-ministrul care a însoțit Grecia în pașii săi mari naționali,” a declarat premierul conservator grec Kyriakos Mitsotakis într-un comunicat.

Guvernul a declarat patru zile de doliu național și a anunțat că înmormântarea va fi organizată pe cheltuiala statului.

Deși Simitis a fost apreciat pentru reducerea cheltuielilor publice excesive, criticii susțin că nu a făcut suficiente eforturi pentru a combate corupția.

În ultimele zile, Simitis se afla în vacanță la reședința sa de vară, situată aproape de Atena, în Peloponez. A fost transportat inconștient la spital în cursul dimineții, unde decesul său a fost confirmat, a declarat directorul spitalului din Corint pentru media locală. Simitis a fost supraviețuit de soția și cele două fiice ale sale.

Pe durata guvernării sale, Simitis a redus deficitul bugetar și datoria publică, permițând Atenei să îndeplinească criteriile pentru aderarea la zona euro.

În 2012, la trei ani după izbucnirea crizei datoriei grecești, Simitis a publicat o carte în care critica modul în care criza a fost gestionată de politicienii greci și de Uniunea Europeană.

În acea carte, intitulată „Deraierea”, el a acuzat și Comisia Europeană că a închis ochii la cheltuielile excesive ale succesorului său conservator.

De interes şi: Contribuţia turismului la PIB-ul Greciei s-a situat în 2023 la 28,5 miliarde de euro

Turismul elen - inclusiv turismul intern şi investiţiile aferente - a contribuit cu 13% la PIB-ul ţării, ajungând în 2023 la 28,5 miliarde de euro, informează publicaţia Kathimerini.

Conform raportului anual al Confederaţiei Turistice Elene (INSETE), cea mai mare pondere a veniturilor din turism - 27% - a fost realizată în regiunea Egeea de Sud. Urmează Creta (26%), Attica (19%), Insulele Ionice (10%), Macedonia Centrală (8%). Împreună, contribuţia celor cinci regiuni la veniturile totale din turism a fost de 91%.

În acelaşi timp, în sezonul de vârf Grecia a menţinut un nivel ridicat al satisfacţiei vizitatorilor, cu un rating mediu de 9,1/10 în toate regiunile.

Experienţa culturală a avut un rating mediu de 9,3 în trimestrul trei şi de 9,4 în trimestrul patru. Alimentele şi băuturile au a avut un rating mediu de 9/10 în timp ce experienţa la mare a avut un rating mediu de 8,8 în trimestrul trei şi de 9,1 în trimestrul patru.

Ţinând cont de evaluarea ridicată a segmentului cultural, precum şi de importanta moştenire culturală a Greciei, dezvoltarea turismului cultural rămâne o oportunitate importantă pentru îmbunătăţirea ofertelor turistice ale ţării, se arată în raport.

Între 2019 şi 2023, numărul vizitatorilor străini în Grecia a crescut cu 4%, de la 31,3 milioane în 2019 la 32,7 milioane în 2023. Sosirile de pasageri de pe navele de croazieră au urcat cu 26%, de la 2,7 milioane în 2019 la 3,3 milioane în 2023.

Sosirile totale ale vizitatorilor internaţionali în 2023 au ajuns la 36 milioane, o creştere de 6% comparativ cu 2019 (34 milioane).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel