Doliu în Grecia.
Fostul prim-ministru grec, Costas Simitis, care a condus Grecia în aderarea la moneda unică europeană în 2001, a murit duminică, la vârsta de 88 de ani, în casa sa de vară din Peloponez, relatează Reuters.
Simitis, profesor de drept și reformist, a preluat conducerea partidului socialist PASOK în 1996 și a fost prim-ministru până în 2004.
„Cu tristețe și respect, îi aduc un ultim omagiu lui Costas Simitis, un adversar politic demn și nobil, dar și prim-ministrul care a însoțit Grecia în pașii săi mari naționali,” a declarat premierul conservator grec Kyriakos Mitsotakis într-un comunicat.
Guvernul a declarat patru zile de doliu național și a anunțat că înmormântarea va fi organizată pe cheltuiala statului.
Deși Simitis a fost apreciat pentru reducerea cheltuielilor publice excesive, criticii susțin că nu a făcut suficiente eforturi pentru a combate corupția.
În ultimele zile, Simitis se afla în vacanță la reședința sa de vară, situată aproape de Atena, în Peloponez. A fost transportat inconștient la spital în cursul dimineții, unde decesul său a fost confirmat, a declarat directorul spitalului din Corint pentru media locală. Simitis a fost supraviețuit de soția și cele două fiice ale sale.
Pe durata guvernării sale, Simitis a redus deficitul bugetar și datoria publică, permițând Atenei să îndeplinească criteriile pentru aderarea la zona euro.
În 2012, la trei ani după izbucnirea crizei datoriei grecești, Simitis a publicat o carte în care critica modul în care criza a fost gestionată de politicienii greci și de Uniunea Europeană.
În acea carte, intitulată „Deraierea”, el a acuzat și Comisia Europeană că a închis ochii la cheltuielile excesive ale succesorului său conservator.
Turismul elen - inclusiv turismul intern şi investiţiile aferente - a contribuit cu 13% la PIB-ul ţării, ajungând în 2023 la 28,5 miliarde de euro, informează publicaţia Kathimerini.
Conform raportului anual al Confederaţiei Turistice Elene (INSETE), cea mai mare pondere a veniturilor din turism - 27% - a fost realizată în regiunea Egeea de Sud. Urmează Creta (26%), Attica (19%), Insulele Ionice (10%), Macedonia Centrală (8%). Împreună, contribuţia celor cinci regiuni la veniturile totale din turism a fost de 91%.
În acelaşi timp, în sezonul de vârf Grecia a menţinut un nivel ridicat al satisfacţiei vizitatorilor, cu un rating mediu de 9,1/10 în toate regiunile.
Experienţa culturală a avut un rating mediu de 9,3 în trimestrul trei şi de 9,4 în trimestrul patru. Alimentele şi băuturile au a avut un rating mediu de 9/10 în timp ce experienţa la mare a avut un rating mediu de 8,8 în trimestrul trei şi de 9,1 în trimestrul patru.
Ţinând cont de evaluarea ridicată a segmentului cultural, precum şi de importanta moştenire culturală a Greciei, dezvoltarea turismului cultural rămâne o oportunitate importantă pentru îmbunătăţirea ofertelor turistice ale ţării, se arată în raport.
Între 2019 şi 2023, numărul vizitatorilor străini în Grecia a crescut cu 4%, de la 31,3 milioane în 2019 la 32,7 milioane în 2023. Sosirile de pasageri de pe navele de croazieră au urcat cu 26%, de la 2,7 milioane în 2019 la 3,3 milioane în 2023.
Sosirile totale ale vizitatorilor internaţionali în 2023 au ajuns la 36 milioane, o creştere de 6% comparativ cu 2019 (34 milioane).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci