Mihai Cosmin Popescu a făcut declarații emoționante despre Doru Stănculescu, în exclusivitate pentru DC NEWS.
Mihai Cosmin Popescu, realizatorul emisiunii "Omul cu chitara" de la Radio România Actualități, una dintre cele mai ascultate emisiuni, ne-a vorbit despre Doru Stănculescu.
"Din păcate... vine ziua asta tristă.
Am fost destul de apropiați. O valoare! Un artist extraordinar, nu pentru că a murit astăzi, dar într-adevăr a fost un muzician foarte profund. Era arhitect de profesie!
"Fără petale", "Ai, hai", "Cum se naște un mit", "Maria și marea", "Ecou de romanță" sunt doar câteva dintre piesele sale care au avut un mare succes și datorită orchestrației pe care i-a oferit-o bunul său prieten Dan Andrei Aldea.
O contribuție importantă în evoluția sa artistică a avut-o Sorin Minghiat, flautist și el arhitect, și trebuie spus că 40 de ani au cântat împreună, au fost nedespărțiți", a declarat Mihai Cosmin Popescu, în exclusivitate pentru DC NEWS.
"A fost o personalitate cu totul aparte, un om care se impunea prin ceea ce spunea și care nu lăsa loc de dileme și de păreri diferite, avea un stil aparte, un mod de a-și impune ideile care de obicei erau extraordinare. A fost un om cu mult umor, îi plăcea mult să stea în compania oamenilor, să comunice. Amintirile cu el sunt multe, mai ales de la concertele sale unde reușea să cucerească sala foarte ușor, să trecă scena cum s-ar spune, cu multă ușurință, tocmai datorită talentului său.
Își alegea textele cu mare atenție, ori apela la poeți celebri, ori niște texte proprii care erau cu totul și cu totul deosebite. Avea mesaje cu o filosofie a lor. E o mare pierdere, ne va lipsi.
Toată lumea îi spunea "El Presidente", pentru că a fost unul dintre primii folkiști români, a contribuit la înființarea Cenaclului Flacăra și a stat până la ultimul spectacol al cenaclului Flacăra alăuri de Adrian Păunescu. A simțit că folk-ul este un gen care poate aduce power-flower, hippie, moda hippie și libertate. A simțit acea comunicare dintre poezie și muzică, unică în zona muzicii folk. S-a simțit foarte bine în lumea aceasta a muzicii folk, venind cu multe idei, cu multe proiecte interesante", a completat el.
"E fratele vitreg al Mihaelei Mihai, o altă artistă uitată pe nedrept și foarte valoroasă. Deci provine dintr-o familie de muzicieni oarecum. A stat șase ani în Franța, dar nu s-a acomodat acolo. Imediat după Revoluție a plecat în Franța, dar s-a întors fiindcă aici s-a simțit cel mai bine!
A fost un excelent companion, un prieten foarte bun și cine reușea să se apropie de el, câștiga inima unui om deosebit", ne-a mai spus Mihai Popescu.
"Da, se simțea rău, avea probleme, era în tratament în ultimul timp. Nu știu de când, dar cred că de vreo șase - opt luni se simțea ceva mai rău. Dar nu asta i-a cauzat moartea sau nu numai tratamentul pe care-l lua i-a produs decesul", ne-a mai spus Mihai Popescu.
Întrebat despre ultima dată când s-au văzut, Mihai Popescu ne-a spus că în urmă cu doi - trei ani la tabăra de folk de care era îndrăgostit și de la care nu lipsea niciodată.
"El avea o mare pasiune pentru tabăra de folk, o tabără de creație la Calafat, care începe întotdeauna pe 1 august și el era nelipsit de acolo. De acolo, majoritatea artiștilor veneau la concursul de muzică de la Târgu Jiu... să fie doi - trei ani de când l-am văzut ultima dată. Era o plăcere să fii în preajma lui, cu condiția să te accepte.
Era dificil să-i ajungi la inimă, dar în momentul în care te accepta era o plăcere să stai de vorbă cu el. Era un prieten adevărat, avea o bunătate a lui aparte.
Trebuie subliniat că avea o cultură deosebită, a citit mult, citea mult și profesia pe care a avut-o i-a dat posibilitatea să aibă o finețe aparte. Era un intelectual! Se vedea că e dintr-o zonă superioară, avea finețea lui, rafinamentului lui. Știa că aprecieze arta de înaltă calitate", a încheiat el.
De profesie arhitect, Doru Stănculescu a fost un cântăreț și instrumentist de muzică folk. Acesta a debutat în anul 1968 cu melodia „Ion Crâșmaru”, pe versuri de Octavian Goga, a realizat muzica pentru filmul "Porțile albastre ale orașului" și a fost membru fondator al Cenaclului Flacăra, unde a participat până la desființarea acestuia.
Citește mai multe aici. Declarația care-ți dă fiori: Ultima fotografie cu Doru Stănculescu, IERI, la botezul nepotului. Fanul care l-a surprins, șocat: M-a rugat dacă pot face rost de niște apă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu