A murit fostul premier chinez Li Keqiang

foto: Agerpres via Reuters
foto: Agerpres via Reuters

Fostul premier chinez Li Keqiang (2013-2023) a încetat din viață în urma unei crize cardiace.

"Li se afla la Shanghai. Pe 26 octombrie, Li a avut brusc o criză cardiacă şi a decedat la 00:10 pe 27 octombrie (joi 16:10 GMT), după ce toate manevrele de salvare au eşuat. El a murit la vârsta de 68 de ani", a informat vineri presa de stat chineză.

Li Keqiang a fost înlocuit din funcţia de prim-ministru de Li Qiang în martie trecut, la cinci luni după congresul Partidului Comunist Chinez (PCC) şi după ce deţinuse această funcţie timp de zece ani.

De formaţie economist, vorbitor curent de limba engleză, fostul premier chinez Li Keqiang a fost un fervent susţinător al reformelor economice. Dar proiectele sale în acest domeniu au fost împiedicate de autoritatea în creştere a preşedintelui Xi Jinping.

Li Keqiang a fost salutat pentru că a ajutat ţara să iasă relativ nevătămată din criza financiară globală. Dar mandatul său a fost marcat şi de evoluţia spectaculoasă a puterii în China, care a trecut de la un regim bazat pe consens, asociat cu fostul preşedinte Hu Jintao şi predecesorii săi, la omnipotenţa lui Xi Jinping, transmite Agerpres.

Keqiang, care în trecut a fost considerat un candidat puternic pentru conducerea Partidului Comunist, a fost marginalizat în ultimii ani de către președintele Xi Jinping. Economistul de elită era văzut ca un susţinător al unei economii de piaţă mai liberale, dar a trebuit să se plieze pe preferinţa lui Xi pentru un control mai mare din partea statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel