A murit Jacques Delors, fostul preşedinte al Comisiei Europene

FOTO: captura video @ Euronews
FOTO: captura video @ Euronews

Jacques Delors, fostul președinte al Comisiei Europene, a murit la 98 de ani. Anunțul a fost făcut de fiica sa. 

Fostul președinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, unul dintre părinții fondatori ai proiectului istoric al monedei unice a Uniunii Europene, a murit la vârsta de 98 de ani, relatează Reuters.

Delors, un susținător fervent al integrării europene postbelice, a fost președinte al Comisiei Europene, organul executiv al UE, timp de trei mandate - mai mult decât orice alt deținător al acestei funcții - din ianuarie 1985 până la sfârșitul anului 1994.

Epoca lui Delors a fost marcată de ciocniri directe de viziune între federaliști precum Delors, care credea cu pasiune într-o "uniune tot mai strânsă", și prim-ministrul britanic de atunci, Margaret Thatcher, care se opunea cu fermitate oricărei transferuri de putere către Bruxelles.

Relațiile dintre Londra și Bruxelles au devenit atât de antagoniste spre sfârșitul mandatului lui Thatcher, în special în ceea ce privește planurile de uniune monetară, încât tabloidul The Sun a publicat un titlu celebru pe prima pagină, care titra: "Sus Delors".

Moartea lui Delors a survenit la trei ani după ce Marea Britanie a ieșit complet din UE, la 31 decembrie 2020, după negocieri chinuitoare și 47 de ani de apartenență.

Delors, un sindicalist catolic cu experiență în domeniul planificării economice, a fost o forță deschisă în inima birocrației de la Bruxelles, elaborând neobosit compromisuri între statele membre pentru a construi piața unică europeană, una dintre realizările definitorii ale UE.

El a supravegheat o perioadă de extindere rapidă, Comunitatea Europeană cu 10 membri, așa cum se numea la acea vreme, a crescut la 12 odată cu aderarea Spaniei și Portugaliei în 1986 și apoi cu Suedia, Austria și Finlanda în 1995.

Această perioadă a fost marcată de căderea Zidului Berlinului și de reunificarea Germaniei, în timp ce plăcile tectonice care stau la baza Europei moderne se deplasau. Idealul postbelic al unui continent unificat - visul federaliștilor - a început să pară real.

Angajamentul lui Delors în favoarea unei Germanii unite a dus la o strânsă legătură cu cancelarul german de atunci, Helmut Kohl, și a contribuit la consolidarea relației franco-germane, care rămâne esențială pentru UE.

Primăvara spiralată

Cei care au lucrat cu Delors își amintesc de un om cu o energie și o dorință nesfârșite, care nu se temea să-și piardă cumpătul sau să strângă mâna cui trebuie dacă astfel putea obține acordul pe care îl credea posibil.

”Îl apreciez pe Delors mai ales pentru intelectul său. Avea cel mai formidabil creier pe care l-am întâlnit vreodată”, spunea despre el Peter Sutherland, fost comisar irlandez, în anii 1990. ”Dar era extrem de încordat, ca un arc încolăcit„.

Alții îl descriu pe bărbatul mic și elegant, cu ochelari cu ramă grea și părul cărunt dat pe spate, ca pe o persoană capabilă să aplice ”grosolănie, finețe, perspicacitate și abilități diplomatice”, toate în același timp, ”în timp ce promitea mai mult decât era în realitate”.

Despre el însuși, Delors a spus odată: ”Eu nu mă ascund. Fac greșeli, îmi pierd cumpătul. Dar oamenii spun: tipul ăsta, este uman. Nu voi fi niciodată un mare politician, pentru că nu mă pot preocupa de imaginea mea”.

Cursul de coliziune

În calitate de președinte al Comisiei începând cu 1985, a fost convins de necesitatea de a crea legături economice și monetare mai strânse între statele membre ale Comunității Europene.

Această pasiune pentru integrare este ceea ce l-a pus pe un curs de coliziune cu Thatcher, care vedea în Delors toate pericolele unui superstat european dominat de Franța.

Animozitatea lor a ajuns la apogeu în 1988, după ce Delors a ținut un discurs pro-european în fața Congresului Sindicatelor din Marea Britanie, un dușman al thatcherismului, ceea ce a provocat o replică severă din partea lui Thatcher într-un discurs ținut la Bruges câteva săptămâni mai târziu.

Sângele a crescut din nou în 1990, când guvernul Thatcher era pe sfârșite, iar Marea Britanie devenea izolată în Europa.

Chestionată în parlament cu privire la politica sa europeană, Thatcher a spus: ”Președintele Comisiei, dl Delors, a spus... că dorește ca Parlamentul European să fie organismul democratic al Comunității, că dorește ca Comisia să fie executivul și că dorește ca Consiliul de Miniștri să fie senatul. Nu! Nu! Nu!”

Delors, ”tatăl” Uniunii Europene

În 1992, Delors a adoptat Tratatul de la Maastricht, prin care a fost creată Uniunea Europeană, și a lansat piața unică în 1993, iar în decembrie 1994 a demisionat.

El a decis să nu candideze la președinția Franței la alegerile din 1995 și a rămas preocupat în mare parte de problemele europene, înființându-și propriul grup de reflecție, Notre Europe, și susținând grupuri dedicate federalismului.

În timpul crizei datoriilor din Europa din 2010-2013, a vorbit adesea despre credința sa în moneda unică, euro, recunoscând în același timp defectele acesteia ca proiect lansat cu o voință politică puternică, dar cu o susținere economică insuficientă.

Lui Delors îi supraviețuiește fiica sa, Martine Aubry, un politician francez care este primar al orașului Lille și care a făcut campanie pentru a fi candidatul socialist la președinția Franței în 2011, pierzând în fața lui Francois Hollande.

Cine a fost Jacques Delors

Jacques Lucien Jean Delors s-a născut la Paris, în 1925, într-o familie de catolici devotați. A obținut o diplomă în economie la Sorbona și și-a urmat tatăl într-o carieră la banca centrală.

Membru al unui sindicat de la o vârstă fragedă și un apărător fervent al drepturilor muncitorilor pe tot parcursul vieții, Delors s-a alăturat Partidului Socialist în anii 1970, echilibrând cu grijă politica sa cu credința sa religioasă și cu credința într-o economie de piață.

Agenția France Presse (AFP) a fost prima entitate care a anunțat decesul lui Delors, citând-o pe fiica sa.

Omagii aduse de șefii europeni

Președintele francez Emmanuel Macron i-a adus un omagiu compatriotului său, considerându-l un om de stat care a servit drept ”arhitect inepuizabil al Europei noastre” și un luptător pentru dreptatea umană.

Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene în timpul BREXIT-ului, ”divorțul” Marii Britanii de UE, a declarat că Delors a fost o sursă de inspirație și un motiv pentru a ”crede într-o anumită idee a politicii, a Franței și a Europei”.

Citește și: A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației mondiale și arhitectul politicilor SUA privind URSS și China în timpul Războiului Rece

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel