EXCLUSIV  A murit jurnalistul Octavian Andronic. Vezi pe DC News un interviu de colecție cu regretatul ziarist

Andronic
Andronic

A murit jurnalistul Octavian Andronic.

Octavian Andronic a murit în urma unui atac de cord şi era internat în spital de o săptămână.

Octavian Andronic s-a născut pe 2 mai 1946, în Sânnicolaul Mare, Județul Timiș. După terminarea Liceului "Dinicu Golescu", a absolvit, în 1969, Facultatea de Filologie, Universitatea București. Jurnalist și caricaturist, Andronic a debutat în presă în anul 1969 și a lucrat timp de douăzeci de ani la ziarul „Informația Bucureștiului".

În 22 decembrie 1989 a fondat ziarul Libertatea, al cărui redactor-șef și director a fost până în 1998. De asemenea, Octavian Andronic a condus proiectul ziarului „Informația de pranz" la grupul MediaPro și a fost, vreme de un an, directorul general adjunct al postului Tele7abc (2000-2001).

În 2005-2006, pentru timp de șase luni, a susținut, la canalul SENSO TV, un talk-show, Sensurile actualității.

Youtube video image

Jurnalistul Octavian Andronic, cel care a fondat ziarul ”Libertatea” în 1989, al cărui redactor-șef și director a fost până-n 1998, a dezvăluit cum a apărut ziarul când el era un simplu redactor.

”Am fost pe bulevard și am asistat la momentul în care au venit coloanele de manifestanți și cordoanele de miliție au tras în aer. Am mers în mijlocul străzii și am adunat câteva tuburi de cartușe, m-am dus la redacție, a fost o chestie de nebunie totală, în momentul în care redactorul-șef m-a întrebat nervos ”unde ai fost până acum că aveam nevoie de tine”, l-am întrebat de ce avea nevoie. Într-un gest care acum și mie mi se pare teatral, i-am pus pe birou tuburile de cartușe și l-am întrebat ”despre asta pot să scriu?”. S-a făcut verde la față, Dumitru Târcob era redactor șef, un om cumsecade. Mi-am dat demisia de la ziar în momentul acela, mi-am pus legitimația pe masă și am plecat. După două ore am primit un telefon de la redacție, colegii mă chemau. Când mergeam spre redacție, decola elicopterul cu tovarășul, colegii mei erau toți strânși în biroul redactorului-șef, se uitau toți la televizor cu ce se întâmplă. Păreau dezorientați, se întrebau ce facem și m-au întrebat pe mine. Am spus, cum ce să facem, facem ziarul. Ce ziar? Și atunci cineva a zis - ne stăruia și nouă în minte strigătul din piață libertate, libertate, libertate - și Libertatea să fie și așa s-a botezat ziarul” a spus Octavian Andronic, în interviul acordat pentru DCNews. 

A vorbit la DC News despre cea mai grea perioadă a presei din punct de vedere al cenzurii

Octavian Andronic, fondatorul ziarului "Libertatea", a dezvăluit, într-un interviu acordat DC News, că cea mai grea perioadă pentru presă, în privința cenzurii, a fost după 1985, când au fost retrase din redacții persoanele care citeau ziarul cot la cot cu redactorul și care decideau ce se taie și ce se publică. Jurnalistul susținea că odată cu dispariția lor, situația s-a înrăutățit pentru că răspunderea pentru ce se publica era doar a redactorului.

"Era groaznic. Cenzură mai mare decât asta nu se putea imagina. Ca să nu ai probleme renunțai la orice chestiune care putea fi și interesantă. Ceaușescu voia să ia Premiul Nobel pentru pace și atunci desființa ultima chestiune care îngrădea drepturile omului. Se publica o broșură în care erau enumerate toate lucrurile despre care nu aveai voie să scrii. Și dacă stăteai să te gândești bine, puteai face o broșură mult mai mică cu ce aveai voie să scrii", a declarat Andronic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel