A murit Kenneth Starr, procurorul din dosarul Clinton/Lewinsky

Kenneth Starr, Sursa Foto: YouTube NBC News
Kenneth Starr, Sursa Foto: YouTube NBC News

Kenneth Starr a dobândit notorietate mondială la sfârşitul anilor 1990, investigând, în calitate de procuror special, legătura lui Bill Clinton cu o stagiară de la Casa Albă, Monica Lewinsky.

Fostul procuror Kenneth Starr, care a condus acuzarea împotriva preşedintelui democrat Bill Clinton în cazul Monica Lewinsky, a murit marţi la vârsta de 76 de ani, a anunţat familia sa, scrie Agerpres.

Juristul, care l-a apărat pentru scurt timp pe Donald Trump într-un alt proces de destituire, a murit într-un spital din Houston "din cauza unor complicaţii în urma unei intervenţii chirurgicale", a precizat familia sa într-un comunicat.

Kenneth Starr a dobândi notorietate mondială la sfârşitul anilor 1990, investigând, în calitate de procuror special, legătura lui Bill Clinton cu o stagiară de la Casa Albă, Monica Lewinsky.

Combativitatea sa împotriva preşedintelui, pe care l-a constrâns să-şi dezvăluie public escapadele sexuale, nu a fost suficientă pentru a-l doborî: Bill Clinton a fost în cele din urmă achitat de Senat în 1999.

Kenneth Starr, care nu şi-a ascuns niciodată sensibilităţile republicane, a lucrat apoi ca avocat, profesor, rector universitar sau comentator pentru canalul conservator Fox News.

În ianuarie 2020, el a participat la apărarea lui Donald Trump în cursul primului său proces de destituire. Acuzat că a condiţionat ajutorul militar acordat Ucrainei de deschiderea unei anchete asupra fiului rivalului său Joe Biden, preşedintele republican a fost achitat graţie sprijinului senatorilor din partidul său.

Citește și:

Bill Clinton nu scapă de Monica Lewinsky. Criticat dur

Întrebat de postul NBC despre Monica Lewinsky, care i-a fost amantă în 1995 şi 1996 pe vremea când era stagiară la Casa Albă, Bill Clinton a dezvăluit că nu şi-a cerut niciodată scuze personal în faţa ei. 

În februarie, Monica Lewinsky a scris o mărturie, publicată în revista Vanity Fair, explicând inclusiv faptul că ea a suferit de stres post-traumatic cauzat de mediatizarea legăturii sale şi de ancheta procurorului special Kenneth Starr. După ce afirmase multă vreme că relaţia era una consimţită, Monica Lewinsky a explicat că tinereţea sa (22 de ani) şi diferenţa de statut între ea, tânără stagiară, şi preşedintele SUA, făceau însăşi ideea de consimţământ una "discutabilă". 

Motivul criticilor 

Întrebat dacă i-a prezentat vreodată scuze directe Monicăi Lewinsky, fostul preşedinte a răspuns negativ. "Am spus de mai multe ori public că îmi pare rău. Este total diferit. Scuzele erau publice", a spus el. 

Presat de jurnalistul de la NBC, Craig Melvin, să explice dacă el consideră că-i datorează scuze Monicăi Lewinsky, Bill Clinton nu a răspuns, iar scriitorul James Patterson, coautor împreună cu el al unui roman lansat luni, a retezat-o scurt: "Sunt 20 de ani de atunci, să fim serioşi!", a declarat romancierul, vizibil agasat de acest tir de întrebări. "Să vorbim de JFK. Să vorbim de LBJ", a spus el, cu referire la foştii preşedinţi John F.Kennedy şi Lyndon B.Johnson, cunoscuţi pentru numeroasele lor relaţii extraconjugale. "Gata acum!", a conchis el. 

"Bill Clinton este în mod clar unul dintre motivele pentru care avem nevoie de #MeToo", a comentat jurnalista Courtney Enlow pe Twitter, unde soţul fostei candidate la preşedinţia SUA este vehement criticat. "Apreciez mişcarea #MeToo", a declarat democrata de 71 de ani, apreciind că aceasta "ar fi trebuit să apară mai devreme", relatează Agerpres.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel